У Епархији бачкој прослављен празник Силаска Светога Духа на апостоле

Нови Сад У недељу Свете Педесетнице, 25. маја/7. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки госпoдин Иринеј началствовао је на светој Литургији у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Епископ мохачки господин Исихије, братство Саборног храма и новосадски ђакони.

У свом архипастирском обраћању владика Иринеј је истакао да празнујемо један од великих Господњих празника у току године. Христос, изливајући Духа Светога, крунише дело спасења света које је већ извршио. Кажемо на дан Његовог Вазнесења да је Он испунио цео Домострој спасења и зато се више у видљивом облику неће појављивати на земљи до Другог доласка. У сваком времену ми празнујемо и овај велики Празник, јер је историјски живот Цркве, у њеном спасоносном деловању, како нас учи свети Јустин Ћелијски, непрекидно силажење Духа Светога, трајна Педесетница. Све бива у Цркви од Бога Оца, кроз Сина Његовог Христа, у Духу Светоме. Без овога данашњега Празника, односно догађаја који светкујемо, молитвено прослављамо, не би било ни Цркве, ни нас у овоме храму, ни хришћанства уопште. У Цркви практично нема прошлости која није и садашњост, и садашњости која није већ унапред предокушана будућност, и то вечна. Радујмо се у овај дан, трудимо се да и ми – својом скромном вером и животом по њој – будемо духоносци. Као што кажу Оци и Учитељи Цркве – ко нема Духа Светога није хришћанин. Духовност није читање књига и стицање знања интелектом. Духовност је када Дух Свети и у нама борави као што је боравио у светим апостолима на данашњи дан, када нас просвећује, освећује, преображава, обожује и овековечује, објаснио је Епископ бачки.

Преосвећени владика Иринеј се осврнуо на разне приче које су објављене у медијима о томе да ће наводно доћи до ширења вируса ако се хришћани окупљају у храмовима и ако служе свету Литургију и причешћују се светима Тајнама Христовим. Шта се дешава? Показује се да свето Причешће и света Литургија, и сабирање хришћана – који су били једини који су озбиљно схватили мере које су биле прописане – не само што нису никога угрозили ни заразили него су били излаз из безизлаза и Лек за све наше болести и невоље. Света Литургија се и служи да бисмо се причестили светим Телом и Крвљу Христовом, као Леком бесмртности и извором Живота вечнога. Света Литургија и свето Причешће су једно те исто. Структура Литургије је једноставна: улази се у храм; слуша се Реч Божја у Светом Писму, она се онда тумачи у складу са изазовима нашег времена, али не мењајући њен вечни, богонадахнути садржај; затим приносимо литургијске Дарове – хлеб и вино, они бивају освећени Духом Светим и претворени у Тело и Крв Христову, Њима се причешћујемо, благодаримо за те Божанске Дарове као извор Живота и спасења; на крају бива отпуст, тојест одлазимо из храма да би и преостали живот наш био Литургија, служење Богу. Црква није музеј, Црква није археологија, Црква је живот, и зато све празне приче о томе да неко може добити болест или заразу у Цркви су богохулне, навео је владика Иринеј.

После отпуста свете Литургије владика Исихије је служио празнично вечерње Свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

[carousel_slide id=’14362′]

Сомбор На празник Свете Педесетнице протојереј Александар Лазић служио је свету Литургију у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору, уз саслужење протонамесника Бранислава Шијачића. После Литургије је служено вечерње, док је верни народ клечећи, уз молитву, плео венчиће од траве и цвећа.

[carousel_slide id=’14342′]

Горња Рогатица Празник Силаска Светога Духа на апостоле је храмовна слава у Горњој Рогатици, у парохији карађорђевачкој. Бденије уочи празника служио је надлежни парох. На дан празновања Свете Педесетнице надлежни парох је служио Литургију, трократни опход, вечерње богослужење, благослов славских дарова и помен српским солунским добровољцима. Кум храмовне славе био је г. Ратко Сивчевић, а кумство за следећу годину је предао г. Петру Шево.

[carousel_slide id=’14412′]

Нови Жедник У богомољи у Новом Жеднику на дан славе свету Литургију је служио протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, а саслуживао му је надлежни парох.

Чин благосиљања славских дарова служио је протопрезвитер-ставрофор Мирко Шипка, уз саслужење више свештеника наше Епархије. Поуку је изговорио презвитер Далибор Зарић, парох сенћански. Кум славе је био господин Ранко Копања, а за следећу годину кумства се прихватио господин Радован Писарић.

[carousel_slide id=’14423′]

Бачка Паланка Празник Силаска Светога Духа на апостоле свечано је литургијски прослављен у Бачкој Паланци. У Светојовановском храму светом Литургијом је началствовао протопрезвитер-ставрофор Радослав Живанов, уз саслужење протопрезвитера Стевице Илића, а у храму Покрова Пресвете Богородице евхаристијско сабрање је предводио презвитер Радован Маљковић, а саслуживао је ђакон Никола Дувњак. У продужетку свете Литургије служено је вечерње богослужење са коленопреклоним молитвама за благослов и духовни напредак верног народа Божјег.

На празник Духовдан Црквени хор Свети Јован Крститељ молитвено је на светој Литургији у Светобогородичином храму прославио двадесет и седам година плодоносног рада. Хор поје на светим Литургијама како у храмовима Епархије бачке, тако и у другим Епархијама наше помесне Цркве. Хор је учествовао на многим смотрама, фестивалима и такмичењима. Од почетка рада хором успешно уметнички руководи диригент професор Снежана Жујић.

[carousel_slide id=’14451′]

Чонопља – Празник Педесетнице прослављен је свечано у Чонопљи. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Поздрављајући присутни народ отац Саво је говорио о благодатној сили Духа Светога и потреби саборног, светотајинског сведочења вере.

У наставку Литургије учињен је опход око храма и служено вечерње благодарења, како је предвиђено црквеним поретком.

Благосиљање славских дарова је обављено у поподневним часовима. Овогодишњи кумови славе су били породице Поповић и Диздар, а за следећу годину се кумства прихватио г. Милош Ћурувија. Прослава празника је завршена пригодним културно-уметничким програмом. На прослави храмовне славе је била присутна госпођа Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

[carousel_slide id=’14465′]

Ранчево – У насељу Ранчево, надомак Сомбора, протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох, благосиљао је славски колач. Овогодишњи кум славе је господин Јован Тривуновић, а за следећу годину се кумства прихватила госпођа Лана Ђурић.

[carousel_slide id=’14480′]

Ченеј – У понедељак по празнику Педесетнице, 8. јуна 2020. године, православни житељи Ченеја прославили су храмовну славу. На дан славе свету Литургију служио је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Бранка Ћурчина, настојатеља Световазнесењског храма на Клиси, протопрезвитера Милана Ђурића, пароха жабаљског, презвитера Ненада Вујасина, пароха ађанског, надлежног пароха, протопрезвитера Горана Артукова и ђакона Мирослава Николића. По заамвоној молитви обављен је трократни опход око светог храма, а потом и чин благосиљања славских дарова. Овогодишња кума била је Рајна Честић са Ченеја, а кумства за наредну годину прихватио се Марко Аћански са Ченеја. На крају се, у име верног народа, присутним свештеницима захвалио надлежни парох.

[carousel_slide id=’14489′]

Алекса Шантић – Другог дана прославе празника Силазка Светога Духа на апостоле, у месту солунских добровољаца Алекса Шантић, на граници општинâ Суботица и Сомбор, на Духовски понедељак, 8. јуна 2020. године, молитвено је прослављена храмовна слава, на радост верујућег народа овога  малог места.  

Свету Литургију служио је презвитер Илија Анђелић, парох суботички, уз саслужење војног свештеника Љубише Човића, из гарнизона Бачка Топола, и ђакона при Световазнесењском храму у Суботици Дарка Ивковића.

После служене Литургије извршен је трократни опход око светога храма.

Вечерњим богослужењем начаствовао је протојереј Јовица Мојсиловић, парох кањишки, а саслуживали су свештеници Епархије бачке. Извршено је освећење жита и благосиљање славског колача. Слово поуке произнео је протонамесник Славољуб Лугоњић, парох станишићки.

Кумства се прихватио г. Дејан Павловић из Новог Сада. На вечерњем богослужењу присутна је била и градоначелница Сомборa, госпођа Душанка Голубовић.

У културно-уметничком програму, уприличеном испред храма, учествовали су чланови Културно-уметничког друштва Јединство-Еђшег из Бајмока и Ђурђевак из Кљајићева.

[carousel_slide id=’14503′]

Радић капела у Суботици – На православном гробљу у Дудовој шуми у Суботици, на Духовски уторак, 9. јуна 2020. године, молитвено је прослављена слава Радић капеле. Свету Литургију служио је протојереј Драган Стокин, уз саслужење ђакона Дарка Ивковића.

После прочитаног јеванђелског зачала словом поуке присутне је поучио отац Драган. Извршен је трократни опход око светог храма, те је служен помен свим Радићима који су овде сахрањени.

Овогодишњи кумови Ружа Нинковић, Марија Валерија и протојереј Драган Стокин залог кумства предали су Јовану Вукајловићу, Димитрију Пашагићу и Марији Блесић.        

Марија, удова Тимотија Тиме Радића, 1868, године, подигла је капелу са породичном гробницом, као спомен на свог мужа. Капела је споменик културе, која представља један од најзначајнијих помена на српске народне добротворе Тимотија и Марију Радић, рођену Манојловић, и њихове синове Душана и Јована, чија је задужбина допринела развитку културних и просветних прилика суботичког краја.

Капела је посвећена празнику Силаску Светог Духа на апостоле, лоцирана је у западном делу православног гробља у Суботици и представља складну, малу црквену грађевину, изграђену 1868. године, према пројекту Титуса Мачковића, у стилу класицизма.

[carousel_slide id=’14524′]
Print Friendly, PDF & Email