Празник Преноса моштију Светог оца Николаја прослављен у Епархији бачкој

Спомен на Пренос моштију Светог оца Николаја је прослављен у Епархији бачкој 9/22. маја 2020. године, а посебно свечано у храмовима који овог дивног угодника Божјег славе као свог заштитника – у Жабљу, Новом Саду, Станишићу, Сивцу, Каћу, Змајеву, Мартоношу, Плавни и другим местима. 

Мошти светог Николаја Мирликијског пренесене су 1087. године, услед најезде Турака, у Бари из града Мире, у турској покрајини Ликији, која је тада била део Источног Римског (Ромејског) Царства.

Жабаљ – Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светога оца Николаја у Жабљу, 9/22. маја 2020. године. Владици су саслуживали: Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, владика Иринеј је говорио о светитељу Николају и његовом истинском сведочењу вере. Црквени песник, у данашњим богослужбеним песмама њему посвећеним, каже за њега да је био „Божја устаˮ, пошто је учествовао на Првом васељенском сабору, у граду Никеји. Он је ту сведочио истину православне вере наспрам такозваног аријанства, главног кривоверја оне епохе. Проповедајући истински Јеванђеље Христово целога свога живота могао се назвати „Божја устаˮ, а и свако од нас је призван да буде „Божја устаˮ, а не уста која хуле на Бога. Сви се радујемо у данашњи дан, поготову што празник пада у овај период Васкрсења, период када прослављамо највећи и најрадоснији Празник наше Цркве, наше вере, тако да и нама свима та двострука празнична порука и поука треба да буде увек повод да се – макар биле какве невоље овде, у овом животу на земљи – увек радујемо оном радошћу за коју је Христос рекао, предсказујући Своје страдање али и Своје Васкрсење, да ће се хришћани најпре жалостити због Његовог страдања за живот света, али ће се потом радовати, и додаје „ту радост нико неће одузети од васˮ. То је и наше искуство и наша утеха у невољама, и наш подстицај за истински живот по вери нашој, навео је Епископ бачки.

Пред почетак свете Литургије Преосвећени владика Иринеј рукопроизвео је вероучитеља Јована Вачика у чин ипођакона. 

Господин Зоран Радуловић, који је био кум храмовне славе ове године, прихватио се части и радости кумства и за следећу годину.

[carousel_slide id=’13366′]

Нови Сад – У петак, 9/22. маја 2020. године, парохијани Светониколајевског храма у Новом Саду прославили су своју храмовну славу – Пренос моштију Светог оца Николаја. Свету Литургију служио је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протојерејâ Миодрага Шипке и Миодрага Андрића, настојатеља Светониколајевког храма, протонамесника Бранислава Ђурагића и ђакона Огњена Верића.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, прота Миливој је говорио о лику и делу Божјег угодника светог Николаја, једног од великих Отаца Цркве, којег и многи наши православни храмови, насеља и домови имају за свог заштитника. Радујемо се у Васкрслом Господу Који је прославио Своје велике угоднике и подвижнике. Радујемо се данас, благодарни нашим прецима што су, градећи овај храм, посветили га тако великом и дивном човеку Божјем, светом Николају. Да Господ, молитвама светог Николаја, свагда чува и овај храм и све наше храмове, и буде заступник пред Господом Богом за нас грешне и недостојне слуге Божје, навео је прота Миливој.

У Светониколајевском храму су били присутни и г. Радивоје Стојковић, директор Гимназије Јован Јовановић Змај, г. Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду, као и мноштво верног народа Божјег. Током свете Литургије, једним устима и једним срцем, антифоно је појала певница Николајевске цркве. По завршетку свете Литургије, учињен је литијски опход и служен је помен ктиторима, приложницима и добротворима храма, а потом су благосиљани су славски дарови. Честитајући парохијанима Светониколајевског храма славу, отац Миодраг Андрић, изразио је благодарност свима који непрекидно брину о наведеном храму.

[carousel_slide id=’13425′]

Мартонош – У петак, 22. маја 2020. године, житељи Мартоноша прославили су престони празник – Пренос моштију Светог оца Николаја. У навечерје празника свечаним бденијем је началствовао протојереј Јовица Мојсиловић, а за певницом је појао г. Младен Степанчев. На дан славе свету Литургију су служили протонамесник Дарко Јелић, парох у Бајши, презвитер Илија Анђелић, парох у Суботици, и презвитер Перо Анђелић, парох у Пачиру. После Литургије извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славског колача и кољива. Кум славе је био господин Дамјан Станковић са породицом, а за следећу годину се јавила госпођа Пламенка Даниловић.

[carousel_slide id=’13444′]

Станишић – Бденије уочи празника и свету Литургију на дан празновања Преноса моштију Светога оца Николаја служио је протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох у Станишићу. Овогодишњи кум је био г. Владимир Вечерина, док се за следећу годину кумства прихватио г. Владимир Андрић из Станишића.

[carousel_slide id=’13404′]

Бачки Соколац – Бденије уочи празника Преноса моштију Светога оца Николаја служио је надлежни парох, а на дан празника свету Литургију служио је презвитер Далибор Зарић, парох сенћански. После опхода око светог храма служен је помен солунским добровољцима и невино пострадалима у логору Шарвар. Благосиљани су славско кољиво и колач. Кум храмовне славе био је г. Дејан Врекић, који је кумство за следећу годину предао г. Милу Кораћу. 

[carousel_slide id=’13414′]

Богојево – На празник у спомен и част Преноса моштију Светог оца Николаја, 22. маја 2020. године, мештани Богојева прославили су своју храмовну славу. Прослава је започела уочи празника, служењем бденија којим је началствовао презвитер Негослав Бељански, надлежни парох.

На дан празника Преноса моштију светитеља Николаја Мирликијског свету Литургију је служио протојереј Славко Протић, парох оџачки. Истичући да смо сви ми призвани на благослов вечнога живота, отац Славко је навео да су светитељи својим животом посведочили живу веру у Васкрслога Господа. Из љубави долази свака добра намера и свака добра жеља, а ми овде сабрани на светој Литургији сведочимо да смо следбеници истинске љубави, односно божанске љубави која све оплемењује и свему даје вечну форму битисања у Царству небеском, нагласио је прота Славко.

Поред окупљеног верног народа, престоном празнику храма присуствовали су гости: велечасни Арпад Веребељи, представник Римокатоличке жупе у Богојеву, те господин Атила Рупа, секретар Месне заједнице Богојево. Вечерње богослужење служио је надлежни парох. Кума овогодишње храмовне славе била је госпођа Милица Бељански са породицом. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја изградња храма у Богојеву је почела 1999. године, а грађевински радови су завршени ове, 2020. године.

[carousel_slide id=’13341′]

Сивац – Светом Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Владислав Пајић, протонамесници Борислав Тошић, Бранислав Спасојев и Стојан Марић, ђакони Петар Николић и Александар Верић.

Вечерње са резањем колача је служио отац Милош Петровић. Ове године је кум славе г. Тихомир Влашкалић са породицом, а за следећу годину је залог колача преузео г. Слободан Ланчушки.

[carousel_slide id=’13489′]

Каћ – Молитвени спомен на Пренос моштију Светог оца нашег Николаја почео је празничним бденијем које је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други. На дан празника, 22. маја, евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, а саслуживало је осам свештеника. После трократног опхода око светог храма освећени су славски дарови које је ове године принео господин Ђура Јовић, дугогодишњи појац Светониколајевског храма у Каћу.

После прочитаног еванђелског одељка беседио је протонамесник Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник и сабрат Светосавског храма у Новом Саду.

Несвакидашњем узвишенијем доживљају Литургије допринео је својим појањем хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, предвођен јеромонахом Јеротејем, сабратом Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Добротом и љубављу каћких  парохијана, у порти је припремљено послужење, као и кратак културно-уметнички програм.

[carousel_slide id=’13481′]

Турија – Прослава небеског заштитника у Турији започела је свечарским бденијем у храму Преноса моштију Светога оца Николаја. Бденије је служио протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски.

Свету Литургију на дан празновања служио је протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић. По обављеном опходу око храма уприличена је трпеза љубави у парохијској ћелији. У току послеподнева служена је вечерња служба на којој су освећени кумовски приноси, колач и кољиво, а свечану беседу изговорио је свештеник Бошко Симић, парох у Карађорђеву. Овогодишњи кумови – породица Срдановић, изразила је жељу да своје кумовање наставе и следеће године.

[carousel_slide id=’13473′]

Равно Село – Прослава Преноса моштију Светог oца Николаја започела је празничним бденијем који је служио протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох при Саборном храму Светог Георгија у Новом Саду.

На дан славе свету Литургију је служио протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење више свештеника наше Епархије.

Отац Далибор је одржао пригодну и надасве богоугодну беседу о значају данашњег празника. Светој Литургији је присуствовао председник општине Врбас са сарадницима.

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки. Присутнима се пригодном беседом обратио протојереј Синиша Панић, парох при новосадском Светосавском храму. Протојереј Алексеј Блануша је захвалио овогодишњем куму Александру Бечићу, а залог славског колача предао је новоизабраним кумовима – породици Миљанић из Равног Села.

На вечерњем богослужењу су, поред верног народа, присуствовали представници Општине Врбас, Месне заједнице и Основне школе у Равном Селу.

[carousel_slide id=’13459′]

Сомбор – На празник Преноса моштију Светог оца Николаја верни народ Сомбора је прославио славу параклиса при манастиру Светог архиђакона Стефана. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Бранислав Шијачић, уз саслужење протојереја Бране Влајковића и протонамесника Срђана Нешића.

Овогодишњи кум, г. Благоје Тривуновић са породицом из Ранчева, даривао је нова улазна врата за параклис, а за следећу годину се кумства прихватио г. Коста Бугарски из Сомбора.

[carousel_slide id=’13545′]

Плавна – Верни народ Плавне почео је прослављање своје храмовне славе, Преноса моштију светог оца Николаја, празничним бденијем које је служио протонамесник Милић Добросављевић, парох у Дероњама. За певницом су појали богослов Марко Ђурић и вероучитељ Милан Радојевић.

На дан празника, 22. маја, светом Литургијом началствовао је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење протонамесникâ Синише Тривића и Милорада Мировића, презвитерâ Предрага Делића и Бранислава Нијемчевића. Прота Стевица је беседио о светитељу као узору на који треба да се угледамо, честитајући храмовну славу свим житељима у Плавни. После узнесене заамвоне молитве служен је помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма у Плавни. На Литургији су били присутни отац Пимен, сабрат манастира Бођани, представници локалне самоуправе и жупник Јосип Штефковић. Кума славе била је госпођа Славица Благојевић из Бачког Новог Села.   

Празновање је настављено вечерњим богослужењем, којим је началствовао протонамесник Горан Артуков, а саслуживали су протонамесник Далибор Ратник и презвитери Предраг Делић, Драгољуб Мајсторовић и Ненад Вујасин.

[carousel_slide id=’13522′]

Змајево – Бденијем у навечерје празника почела је прослава храмовне и сеоске славе, Преноса моштију Светог оца Николаја. Бденије је служио протојереј-ставрофор Радован Лазић.

На дан славе литургијским сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Илија Проле, умировљени свештеник из Бачког Јарка, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи, прота Илија је говорио о животу и раду Божјег угодника Николаја. На светој Литургији су били присутни и ученици веронауке из Основне школе Јован Јовановић Змај, предвођени вероучитељем Лазаром Кисином. Учињен је трократни опход око светог храма, освећено је жито, служен помен свештеницима, ктиторима, приложницима и парохијанима светог храма.

Вечерњим богослужењем и благосиљањем славског колача началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, уз саслужење свештеникâ Епархије бачке. Владика Исихије је поучио присутне надахнутом беседом о богоугоднику Николају Мирликијском, а на крају беседе Преосвећени је поздравио свештенослужитеље, кумове, надлежног пароха и присутни благочестиви народ. Учешће у прослави узели су представници полиције, локалне и месне самоуправе.

Кум храмовне славе је био господин Игор Пејчић из Змајева, a за следећу годину залог кумства jе примио господин Предраг Кљакић.

[carousel_slide id=’13560′]

Риђица – Парохијани Светониколајевског храма у Риђици прославили су своју славу, Пренос моштију Светог оца Николаја.

Празнично бденије уочи храмовне славе служио је надлежни парох, презвитер Мирко Божић.  На светој Литургији началствовао је презвитер Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење надлежног пароха. Светој Литургији је као гост присуствовао и велечасни Антал Егеди, представник жупе у Светозару Милетићу, са неколико својих парохијана.

Вечерње са благосиљањем славских дарова служио је надлежни парох, а кумство за наредну годину од госпође Јасмине Швељо преузела је госпођа Сенка Пујин. После вечерњег богослужења, трудом кума и парохијана уприличено је послужење у порти храма.

[carousel_slide id=’13587′]

Print Friendly, PDF & Email