Храмовна слава у Црвенки


У Недељу о раслабљеном, 10. маја 2020. године, житељи Црвенке прославили су своју храмовну славу. Празник у спомен четврте недеље по Пасхи, у овогодишњем богослужбеном кругу сједињен је са празновањем Спаљивања моштију Светог  Саве.

Светолитургијско сабрање, након вишенедељних забрана, радошћу је испунило све хришћане парохије у Црвенки. Слободно заједничарење у благодарењу за све људе у различитој старосној доби озарило је блеском Васкрсне светлости, остављајући безнадежност као непокретног и закржљалог непријатеља. У слави и радости празника – Светога Саве, на литургијском слављу началствовао је  протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, а саслуживали су презвитер Милош Петровић и ђакон Петар Николић.

После прочитане јеванђелске перикопе, отац Саво се обратио сабраном народу, осврнувши се на догађај у бањи Витезди и поредећи дане које су иза нас са немоћи људске природе. Ми треба да покушавамо да своју природу, своје слабости, препустимо, предамо вољи Божјој на поверење, навео је архијерејски намесник сомборски.

Након трократног опхода око светог храма и прочитаних Јеванђеља, обављен је помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и свим упокојеним верницима храма у Црвенки. Потом је обављен благослов кољива и пререзан је славски колач поводом храмовне славе. Надлежни парох је захвалио браћи свештеницима на богослужењу, поздравивши кумове и верни народ.

Овогодишњи кум је господин Драган Павићевић, а залог славског колача за следећу годину преузео је господин Драгиша Павићевић са породицом.

[carousel_slide id=’12888′]

Print Friendly, PDF & Email