У Котору сахрањен прота Момчило Кривокапић

У которском насељу Шкаљари 30. априла 2020. године су сахрањени земни остаци протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића, архијерејског протопрезвитера бококоторског, који је дан раније изненада уснуо у Господу у 76. години земаљског живота.

Претходно је у цркви Светог Николе Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио свету заупокојену Литургију са опелом. Митрополит је након читања Јеванђеља казао да је отац Момо био сведок Христа Бога, дародавца вечног и непролазног живота.

-Био је то од своје младости, од свога дјетињства, слиједећи стопе свога страдалнога оца Риста, који је после убиства митрополита Јоаникија и преко 120 најбољих свештеника био протјеран, заједно са другим свештеницима из Црне Горе и био примљен у Добоју у Босни. Ту је био свештеник и ту је отац Момо и одрастао, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о његовом животном путу, Митрополит је рекао да је отац Момо један од првих, који је након великог страдања Цркве Божје у Црној Гори, као млад дошао у Котор, на позив оца Богобоја.

-И Бог га је удостојио да је овдје преко педесет година служио Богу и роду. И принио је себе и домаћу цркву своју, и многе друге душе Господу на дар. И прелазећи из овога пролазнога смртнога живота, он задобија онај вјечни и непролазни живот, Царство небеско, коме је служио читавога живота као исповједник истинске и праве вјере Христове, нагласио је Владика и подсетио да је остало запамћено да отац Момо као млад свештеник није на Грахову испоштовао оцеубицу Ковачевића, што га замало није коштало живота.

-Тај исти Ковачевић је учествовао и у убиству митрополита Јоаникија, што Момо тада сигурно није знао – то смо тек касније открили, подсетио је владика Амфилохије и додао да је отац Момо дошао у Црну Гору у време када нико из те генерације која је кренула путем вере није дошао.

-Ни ја нисам тада дошао у Црну Гору, него сам наставио своје студије преко Берна и Рима и Атине, да бих тек касније дошао у Београд и у Црну Гору. А отац Момо је читаво то вријеме остао вјеран Христу Богу, Цркви Божјој, вјеран тим светим мученицима, своме оцу исповједнику поставши и сам исповједник истинске и праве вјере Божје, рекао је Митрополит црногорско-приморски који је подсетио да оца Мома испраћамо на дан када се догодио злочин у Мурини од стране “савремених нацифашиста званих НАТО пакт”.

-Па је ред да се данас, њега испраћајући, сјетимо и Мирослава, Оливере, Јулије, Вукића, Милке и Манојла, који су на данашњи дан убијени у Мурину. Треба се и њих сјетити јер и они су пострадали мученички, на правди Бога, од савремених нацифашиста, казао је Владика и нагласио да црногорска власт срамно подржава те савремене нацифашисте. -Срамно је то признати и постати саставни дио тога савременог нацифашизма, поручио је митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да је отац Момо носио страдање свога народа као свој крст: -Његов свијетли примјер и његово свједочанство остаће живо и живоносно. И његов лик, не само у Котору него у свеукупној нашој Цркви, српској православној, и свеукупном православљу.

Парох грбаљски отац Мијајло Бацковић рекао је опраштајући се од свога духовног оца да је тешко поверовати да неко ко је тако високо стајао и светлио као свећњак на гори може умрети: -Зато знамо, оче Момо, да си заспао и да ћеш се пробудити у животу вјечном, непролазном, пред својим прецима, пред свим оним великим косовским борцима, пред оним који су починули у Цуцама после Косовске битке. И знамо да ћеш имати шта да кажеш и сучим да изађеш пред Милоша и пред друге српске витезове.

Рекао је да су млади свештеници у оцу Мому имали оца коме су могли да кажу оно што другоме нису. -И даље ће тако бити, ми ћемо те у срцу носити. Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити, рекао је отац Мијајло Бацковић.

Ковчег са посмртним остацима оца Мома Кривокапића затим је на рукама пренесен до которске риве, а на градским улицама народ се спонтано окупљао да испрати свога угледног и вољеног свештеника. Отац Момчило Крвокапић је сахрањен у породичној гробници код цркве Покрова Пресвете Богородице у Шкаљарима. Од њега су се након полагања његових земних остатака у гроб до новог сусрета у незалазном Царству Божјем опростили и председник Црквене општине которске Миливоје Секуловић и протин син свештеник Немања Кривокапић, који је захвалио Митрополиту и браћи свештеницима на подршци.

-Не опраштамо се само од члана породице. Он је стуб, он је све. Зато нам ваша подршка пуно значи и на томе вам пуно хвала, рекао је отац Немања.

Извор: http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email