Монаштво

Деведесето издање емисије о светим Тајнама наше Цркве – Светотајинско богословље, говорили смо о значају Tипика (правила) у монашком животу.

Није Tипик крути калуп, који производи једноличне машине, него жива материца, која саздаје лична бића сопственог карактера, посланства и „судбинеˮ. Црква је материца која саздаје свакога човека. Закриљује мајчинском љубављу свако створење, целокупну људску заједницу – као прошлу, садашњу и долазећу, истакли смо у оквиру осмог дела разговора о светој Тајни монаштва.

У завршном делу емисије истакли смо да поредак и правила која уређују монашки живот не личе на сређивање простора добрим распоређивањем ствари, нити на организацију касарне, у којој се врши војна обавеза. Више личе на поредак и хармоничан однос чланова породице у љубави. Личе на поредак и јединствену организацију живота живог организма; на поредак и живот дрвета, које засађено на одговарајуће тло и у погодној клими, остаје спољашње непокретно, и непрестано се креће, јер живи, сокови његови круже, и читавим својим бићем се суочава са искушењима која време носи.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email