Љубав и милосрђе на делу

У Републици Србији на снази је ванредно стање, уведено у циљу спречавања ширења короновирусне заразе. Епархија бачка Српске Православне Цркве позвала је вернике да се телефонским путем јаве својим свештеницима ради савета и духовног укрепљења, као и за помоћ свима онима који су сами и нису у могућности да се у овим тешким данима старају о себи и својим основним потребама. 

У овим изазовним тренуцима, Епархија бачка преко својих црквених општина и парохија, Катихетског одбора и Добротворне службе Платон Атанацковић пружа помоћ свима којима је помоћ потребна.

Ангажман Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ

У предстојећим данима, поштовани посетиоци сајта Информативне службе Епархије бачке, имаћете прилику да чујете више о томе како је организована харитативна делатност у парохијама широм Епархије бачке и како се одвија богослужбени живот у условима ванредног стања.

Први саговорници били су нам: протопрезвитер Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, и презвитер Петар Пивнички, парох при храму Светог Николаја у Бачком Петровом Селу.

Парохијани се могу јавити својим парохијским свештеницима, као и на број телефона епархијске Добротворне службе Платон Атанцковић 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403. Број телефона кол центра Црвеног крста Нови Сад је 021/4871 700.

О организацији црквеног живота и живота са парохијанима у условима ванредног стања, 27. марта 2020. године, у Јутарњем програму Радио-Беседе говорио је протопрезвитер Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски.

О организовању црквеног живота, богослужења и живота са парохијанима у условима ванредног стања и у време када је старијим парохијанима забрањен излазак, у Јутарњем програму Радио-Беседе, 30. марта 2020. године, говорио је  протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки.

Протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки и администратор намесништва оџачког, говорио је за Радио-Беседу о црквеном животу и животу са парохијанима у условима ванредног стања. Док траје ванредно стање многим људима често је потребна основна помоћ у виду доношења намирница из продавнице, често је то и помоћ људима слабијег материјалног стања. Помоћ се одвија по позиву парохијана свештеницима, истакао је отац Стевица.

Црквена општина Деспотово одазвала се позиву наше свете Цркве и пружила помоћ верном народу Деспотова, у виду поклон пакета помоћи пензионерима, корисницима социјалне помоћи, као и самохраним мајкама са више деце.

Садржај поклон пакета јесу хигијенски производи, као и посна храна, обзиром да je току Велики и Часни пост. Ово је била прва у низу добротворних акција коју је Црквена општина Деспотово успела да спроведе у дело, надајући се да ће на овај начин макар мало помоћи парохијанима, како би сви заједно пребродили искушење које је све снашло.

[carousel_slide id=’10921′]


Презвитер Илија Анђелић, парох суботички, говорио је за Радио-Славословље о духовном животу, богослужењима и помоћи старијим суграђанима који нису у прилици да учествују на богослужењима у условима ванредног стања у нашој земљи, уведеног поводом пандемије вируса корона.

О црквеном животу у ванредним околностима и помоћи старијим суграђанима у Бачкој Тополи, на таласима Радио-Славословља говорио је протојереј Србислав Стојанов.

Презвитер Дарко Јелић, парох из Бајше, говорио је за Радио-Славословље о редовним богослужењима у наведеном месту, као и о свесрдном ангажовању младих у пружању помоћи старијим суграђанима.

Протопрезвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, говорио је за Радио-Беседу како се у намесништву организују богослужења и како се одвија црквени живот у условима када је старијим парохијанима у потпуности забрањен излазак.

Протoпрезвитер Стеван Лукић, парох при храму Преноса моштију светог Николаја у Турији, говорио је за Радио-Беседу о организацији духовног живота, богослужењима и животу са парохијанима у условима ванредног стања.

Како нам искушења која пред нас поставља корона вирус могу допринети у припреми за Празник Христовог Васкрсења, у Јутарњем програму Радио-Беседе говорио је протојереј Петар Тривуновић, парох при храму Вазнесења Господњег у Чуругу.

Како напредује расподела добротворне помоћи и како протичу дани ванредног стања у парохији челаревско-гложанској говори презвитер Марко Бубуљ, парох при храму Светога пророка Илије у Челареву. Такође, о тренутној ситуацији и изазовима са којима се суочавају верни у Силбашу говори јереј Владимир Марков, парох силбашки. Разговор водила Тамара Јожић из Радио-Тавора.


Протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски, говорио је за Радио-Славословље о подршци, коју у новонасталим околностима Црква пружа верном народу у Чантавиру и Новом Жеднику.

[carousel_slide id=’11156′]

О харитативној делатности Цркве у условима ванредног стања и o духовном животу верног народа у Кањижи, Хоргошу и Мартоношу, разговарали смо за протојерејем  Јовицом Мојсиловићем, парохом кањишким.

Као и у многим местима Епархије бачке, сенћанска парохија у Сенти дала је свој максималан труд око помоћи старијим суграђанима уз духовну потпору на челу са  презвитером Далибором Зарићем, надлежним парохом.

[carousel_slide id=’11176′]

Како се одвија богослужбени живот у условима ванредног стања и како је организована помоћ свима онима који су сами и нису у могућности да се у овим тешким данима старају о себи и својим основним потребама говорио је презвитер Живко Рајиновић, парох при храму Вазнесења Господњег у Горњем Ковиљу.

О организацији црквеног живота и живота са парохијанима и помоћи потребитима у условима ванредног стања, за слушаоце свих радио-станица Епархије бачке и посетиоце сајта Информативне службе Епархије бачке говори протонамесник Мирослав Тронколовић, парох обровачки.

О организацији црквеног живота и подршци парохијанима у условима ванредног стања, говорио је презвитер Драгољуб Мајсторовић, парох у Раткову.

Презвитер Зоран Регодић, парох при храму Вазнесења Господњег у Кулпину, говорио је за Радио-Беседу о духовном животу у парохији и помоћи парохијанима који у овим тешким данима нису у могућности да се старају о себи и својим основним потребама.

Ванредно стање и даље је на снази, а сходно томе настављамо разговоре са парохијским свештеницима широм Епархије бачке, који за медије Информативне службе Епархије бачке говоре о харитативној делатности у њиховим парохијама, као и о томе како се одвија богослужбени живот у ове дане. Како се поменуто реализује у Товаришеву, Пивницама и Бегечу говорили су протојереј- ставрофор Драгољуб Ердељан, парох товаришки, протонамесник Петар Бикар, парох у Пивницама, и протојереј Драгољуб Клисарић, парох при храму Светог апостола и јеванђелиста Луке у Бегечу.

Презвитер Милорад Мишков, парох при храму Светога Саве у Молу, говорио је како се у парохији одвија богослужбени живот у време ванредног стања, као и о томе како је организована помоћ за оне парохијане који не могу да излазе, који не могу сами о себи да брину или који су слабијег материјалног стања. 

Протопрезвитер-ставрофор Здравко Бојовић, парох при храму Вазнесења Господњег у Врбасу, говорио је о прослави Васкрсења Христовог, као и о томе како се у Врбасу одвија духовни живот и како је организована помоћ за верни народ.

О организовању помоћи вишедетним породицама и породицама слабијег материјалног стања, као и о духовном и богослужбеном животу у Шајкашу у време ванредног стања, говорио је презвитер Младен Јовановић, парох при храму Светог великомученика Димитрија.

Презвитер Томислав Живковић, парох при храму Рођења Пресвете Богородице у Парагама, говорио је за Информативну службу Епархије бачке о прослави Христовог Васкрсења, Томиној недељи, али и о томe како и на који начин је у ове дане ванредног стања организована помоћ потребитима у споменутом месту архијерејског намесништва бачкопаланачког.

Како се одвија духовни живот и како је организована помоћ потребитима у условима ванредног стања, говорио је протопрезвитер Миленко Поповић, парох при храму Светог великомученика Георгија у Темерину.

Kако је организована харитативна делатност у Оџацима и како се одвија богослужбени живот у условима ванредног стања, говорио је протопрезвитер Славко Протић, парох при Светосавском храму у Оџацима.

Презвитер Стефан Тубић, парох при храму Светог Василија Острошког у Бачком Добром Пољу, говорио је о томе како се одвија духовни живот у условима ванредног стања, као и о харитативној делатности у парохији.

Print Friendly, PDF & Email