Новоуведене мере у циљу спречавања ширења вируса корона

Нове, додатне мере и одлуке, Влада Републике Србије предузела је 14. априла 2020. године, у циљу спречавања ширења короновирусне заразе у нашој земљи.  

Према тим одлукама, од петка, 17. априла, у 17 часова за све грађане биће уведена забрана кретања до уторка, 21. априла, у 5 часова ујутру. Од следеће седмице најстарији суграђани моћи ће да изађу напоље три пута седмично, максимално пола сата, најдаље 300 метара од куће.
Према раније донесеним одлукама, које су и даље на снази, забрањена су окупљања више од две особе у затвореном простору, а забрана кретања за све грађане важи од 17 часова до 5 часова ујутру. Грађани старији од 65 година могу напустити своје домове у петак ради куповине намирница (рано ујутру од четири до седам часова, када је отворено више од 1.000 продавница широм Србије). Списак продавница за читаву Србију можете прочитати путем следећег линка:

Списак трговинских објеката за рад недељом од 4 до 7 часова за снабдевање старијих од 65 година

Списак апотека које су отворене у раним јутарњим часовима за снабдевање грађана старијих од 65 година:

http://www.novisad.rs

Напуштање домова у току полицијског часа могуће је искључиво из хитних медицинских разлога, уз радну дозволу или посебно одобрење надлежних органа. Прекршајне казне за оне који не поштују мере забране ограничења кретања у време важења ванредног стања крећу се од 50.000 до 150.000 динара, а могу да буду замењене и затворским казнама.

Влада Србије донела је 28. марта одлуку да се све мере самоизолације продуже са 14 на 28 дана. Ова одлука је делимично промењена 1. априла, и гласи: с обзиром на специфичне потребе које тренутна ситуација намеће, одлучено је да за одређена занимања кућна самоизолација важи 14 дана, уместо 28. Ово се односи на здравствене раднике, затворске чуваре, као и припаднике Министарства унутрашњих послова и Војске.

Због продужеткa полицијског часа, дошло је и до променâ у радном времену продавница. Сви супермаркети и објекти трговинских ланаца раде од седам до 15 часова. Забрањен је рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека. Забрањен је боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт. Према одлуци Владе Републике Србије од 1. априла – затварају се фризерски и козметички салони, фитнес клубови и теретане. Oдлучено је и да заставе на свим јавним институцијама од 1. априла па до даљег буду спуштене на пола копља.

Од 21. марта обустављен је јавни градски превоз на територији Републике Србије. Одлука се не односи на такси превоз, путничка возила и превоз за запослене.

Влада Републике Србије је одредила и максималну цену заштитне маске од 120 динара по једном комаду.

За више информација посетите:

www.covid19.rs и Kontakt centar COVID-19

Симптоми коронавируса су: повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица, кашаљ и отежанo дисање, слабoст.

Начини превенције су: појачана и честа хигијена руку; покривање уста и носа приликом кашљања или кијања. Ковид-19 се дијагностикује анализом узорка крви, пљувачке или ткива оболелог.

Дом здравља Нови Сад саопштио је да сви грађани који имају симптоме који указују на могућу инфекцију вирусом корона могу да дођу у Амбуланте за респираторне инфекције. У Новом Саду постоје три такве амбуланте које раде 24 часа: у Змај Огњена Вука (намењена одраслима) и две на Новом насељу (намењене одраслима и деци).

Амбуланта за респираторне инфекције Дома здравља Нови Сад: Лекари (021/4879 458, 021/4879 450); сестре (021/4879 456)

Институт за јавно здравље Војводине:

064/8028-894, 064/8028-895, 064/802-88-96

Психолошко саветовалиште Дома здравља Нови Сад:

021/4879 640 и 021/4879 641

За хитне стоматолошке услуге грађани могу да се обрате од 7 до 18 часова стоматолозима у објектима Јован Јовановић Змај, Ново насеље, Руменачка и у објекту на Булевару Михајла Пупина; сваког радног дана од 7 до 12.30 часова у амбулантама на Клиси и Петроварадину, као и у приградским амбулантама (Футог, Ветерник, Каћ, Руменка, Степановићево…).

Дирекција за робне резерве је, у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада, обезбедила појединачне пакете са основним животним намирницама за све пензионере на територији Града Новог Сада, чији износ месечне пензије не прелази 30.000 динара. Испорука пакета на адресе корисника почела је 1. априла, саопштили су из Града Новог Сада. Управницима стамбених заједница и професионалним управницима наређено је да у својим стамбеним заједницама евидентирају лица старија од 65 година и друга лица којима је потребна помоћ у достављању основних намирница и других неопходних средстава, те да за исте организују доставу.

Град Нови Сад саопштио је које апотеке ће организовати делатност у радном времену од 00–24 часа: БЕНУ (Булевар Михајла Пупина 9),  ТИЛИА (Булевар ослобађења 3а) и ИРИСФАРМ (Руменачка 13).

Све пијаце на територији града су затворене, као и објекти унутар пијачног простора. Продавци су се организовали и продају реализују путем Фејсбук странице https://web.facebook.com, где оглашавају своје производе и, по потреби, доносе на адресу наручиоца.

У поштама које су до сада радиле током целог дана радно време је организовано у периоду од 10 до 14 часова радним данима и суботом.

Епархија бачка Српске Православне Цркве позвала је вернике да – у циљу спречавања ширења короновирусне заразе – у потпуности поштују мере које је донела Влада наше земље, укључујући и долазак у храмове на света богослужења.

https://eparhijabacka.info/category/kovid-19

Преко својих црквених општина и парохија, Катихетског одбора и Добротворне службе Платон Атанацковић, уз сагласност општинских кризних штабова, Епархија бачка пружа помоћ свима којима је помоћ потребна. Парохијани се могу јавити својим парохијским свештеницима, као и на број телефона епархијске добротворне службе Платон Атанцковић 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403. Број телефона кол центра Црвеног крста Нови Сад је 021/4871 700.

Љубав и милосрђе на делу

О смерницама и упутствима које је издала Епархија бачка у званичном саопштењу за јавност, о практичним питањима вере у овом времену ескалације заражених вирусом корона, али и о страху који је присутан међу људима, у емисији под називом Хришћанин у доба Ковида-19 говорили су протопрезвитери Владан Симић, секретар Епархије бачке, и Жељко Латиновић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке, као и презвитер Лазар Мајсторовић, управник Добротворне установе Владика Платон Атанацковић. Емисија је доступна путем доленаведеног линка.

Како би одговорила изазовима које је новонастала ситуација поставила пред целокупан школски систем у нашој земљи, Епархија бачка је отворила блог под називом Верска настава – Православни катихизис. На наведеном блогу сваке седмице ће бити постављани наставни материјали за учење веронауке. Ученици могу директно, без регистрације, приступити блогу, где из падајућих менија бирају предавање, односно градиво које желе да прате – за све предмете и разреде основних и средњих школа. Наставу организују вероучитељи Епархије бачке.

Часове на блогу Верска настава – Православни катихизис можете пратити када желите, где желите, можете да их паузирате, наставите или поново погледате.

https://sites.google.com/view/verska-nastava-eparhija-backa

Позивамо верни народ да прати директан пренос богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду путем програма радио-станица Епархије бачке (Беседа, Славословље, Тавор и Благовесник), као и путем стриминга на интернет порталу Информативне службе Епархије бачке.

Могућност праћења директног преноса богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду

Црвени крст Србије отворио је 56 кол центара за психосоцијалну подршку грађанима којима је ограничено кретање. Црвени крст Новог Сада је оформио волонтерски кол центар (који је почео са радом 16. марта, за старије Новосађане којима је потребна помоћ за доставу основних животних намирница, средстава за хигијену и лекова). Сви старији суграђани могу позвати на број 021/4871 700 сваког радног дана од 8 до 22 часа, а на основу потреба формира се списак за посете. Волонтери Црвеног крста Новог Сада, видно обележени и са идентификационом картицом, одлазе у кућне посете и спроводе потребну набавку прехрамбених намирница, средстава за хигијену и лекова, поштујући здравствене препоруке које се односе на спречавање ширења инфекције корона вирусом.  http://www.gockns.org.rs/ 

Настава на даљину, осим на ТВ каналу РТС 3, интернет порталу РТС-а и платформи РТС Планета, од понедељка, 23. марта, доступна је и на Другом програму Радио-телевизије Србије. Настава се одвија радним данима. Ђаци од 1. до 4. разреда основне школе часове могу да прате од 8 до 14.45 часова на телевизијском каналу РТС 2, а ђаци од 5. до 8. разреда наставу могу да прате од 8 до 15.30 часова на телевизијском каналу РТС 3.

После наставе за осмаке, такође на каналу РТС 3, радним данима од 15.30 до 20 часова, наставу ће пратити и ученици средњих школа. Распоред емитовања образовних садржаја доступан је на сајту РТС-а, https://www.rts.rsи на сајту https://rasporednastave.gov.rs/.

Print Friendly, PDF & Email