Животопис блаженоуснулог епископа ваљевског Милутина

Епископ Милутин (Кнежевић) је рођен 10. јануара 1949. године у селу Мијачи, надомак Ваљева, од оца Милорада и мајке Цвете (рођ. Петровић). На крштењу добија име Михаило. Основношколско образовање стекао је у селу Поћути. Са 14 година одлази у манастир Каону, где је 26. октобра 1963. године, од тадашњег епископа шабачко-ваљевског Јована (Велимировића), примио монашки постриг у манастиру Петковици, добивши име Милутин, по владару из светородне лозе Немањића. Сутрадан, на празник Свете Петке, у истом манастиру рукоположен је у чин ђакона, а у чин јеромонаха на Митровдан, у Осечини.

Године 1967. одлази у монашку школу манастира Острог. Успешно је завршава, враћа се у манастир Каону, где постаје намесник и парох. Средњошколско образовање стекао је у Богословији Свети Сава у Београду. Студије отпочиње на Православном богословском факултету у Београду, да би, након завршене прве године, отишао у Сједињене Америчке Државе, на Православни богословски факултет Свети Сава у Либертивилу, где је са успехом дипломирао. Шест месеци обављао је дужност секретара Епархије канадске, а наредних шест био је парох у Нијагари. Потом се враћа у Каону, на место настојатеља манастира. Заједно са манастирским братством, својим ангажовањем допринео је свеколиком напретку светиње каонске.

Године 1979. поклонио се Гробу Христовом у Јерусалиму. Чином синђела, епископ Јован (Велимировић) одликовао га је 1981. године, а чином протосинђела 1987. године. Наследник владике Јована на трону Епархије шабачко-ваљевске, епископ Лаврентије (Трифуновић), унапређује га 1994. године у чин игумана, а 1998. у чин архимандрита. Старешина каонске обитељи постаје 1996. године, када му владика Лаврентије на старање поверава и манастир Лелић, који тиме на кратко постаје метох Каоне.

Дужност архијерејског намесника посаво-тамнавског обављао је од 1999. до 2003. године, када постаје архијерејски заменик и када бива изабран за Епископа аустралијско-новозеландског. После три и по године службовања на Петом континенту – одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве – враћа се у завичај, на трон Епархије ваљевске, поново васпостављене после 200 година.

За епископа нововаспостављене Епархије ваљевске изабран је маја 2006. године на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, а устоличен је 24. септембра 2006. године у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Православна Епархија ваљевска саопштила је у понедељак, 30. марта 2020. године, да се Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин упокојио у Господу у Клиничко-болничком центру Драгиша Мишовић у Београду. У ову здравствену установу владика Милутин био је смештен, како је 26. марта известила Епархија ваљевска, због потврђеног присуства вируса корона.

Извор: http://www.spc.rs/sr

Print Friendly, PDF & Email