Нове мере у борби против ширења короновирусне заразе

У циљу спречавања ширења короновирусне заразе у Србији, Влада Републике Србије предузела је 9. априла 2020. године додатне мере и донела одлуке.

Према тим одлукама, од петка, 10. априла, у 17 часова за све грађане биће уведена забрана кретања до понедељка, 13. априла, у 5 часова ујутру.
Према раније донесеним одлукама, које су и даље на снази, забрањена су окупљања више од две особе у затвореном простору, а забрана кретања за све грађане важи од 17 часова до 5 часова ујутру. Грађани старији од 65 година могу напустити своје домове у петак ради куповине намирница (рано ујутру од четири до седам часова, када је отворено више од 1.000 продавница широм Србије). Списак продавница за читаву Србију можете прочитати путем следећег линка:

Списак трговинских објеката за рад недељом од 4 до 7 часова за снабдевање старијих од 65 година

Напуштање домова након 17 часова и пре пет часова ујутру, могуће је искључиво из хитних медицинских разлога, уз радну дозволу или посебно одобрење надлежних органа. Прекршајне казне за оне који не поштују мере забране ограничења кретања у време важења ванредног стања крећу се од 50.000 до 150.000 динара, а могу да буду замењене и затворским казнама.

Уведена је и забрана кретања викендом од 15 часова.

Влада Србије донела је 28. марта одлуку да се све мере самоизолације продуже са 14 на 28 дана. Ова одлука је делимично промењена 1. априла, и гласи: с обзиром на специфичне потребе које тренутна ситуација намеће, одлучено је да за одређена занимања кућна самоизолација важи 14 дана, уместо 28. Ово се односи на здравствене раднике, затворске чуваре, као и припаднике Министарства унутрашњих послова и Војске.

Због продужеткa полицијског часа, дошло је и до променâ у радном времену продавница. Сви супермаркети и објекти трговинских ланаца раде од седам до 15 часова. Забрањен је рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека. Забрањен је боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт. Према одлуци Владе Републике Србије од 1. априла – затварају се фризерски и козметички салони, фитнес клубови и теретане, као и кладионице, коцкарнице и аутомат клубови. Oдлучено је и да заставе на свим јавним институцијама од 1. априла па до даљег буду спуштене на пола копља.

Од 21. марта обустављен је јавни градски превоз на територији Републике Србије. Одлука се не односи на такси превоз, путничка возила и превоз за запослене.

Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од пет особа.

Влада Републике Србије је одредила и максималну цену заштитне маске од 120 динара по једном комаду.

Симптоми коронавируса су: повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица, кашаљ и отежанo дисање, слабoст.

Начини превенције су: појачана и честа хигијена руку; покривање уста и носа приликом кашљања или кијања. Ковид-19 се дијагностикује анализом узорка крви, пљувачке или ткива оболелог.

За више информација посетите:

www.covid19.rs

Kontakt centar COVID-19

Епархија бачка Српске Православне Цркве позвала је вернике да – у циљу спречавања ширења короновирусне заразе – у потпуности поштују мере које је донела Влада наше земље, укључујући и долазак у храмове на света богослужења.

Богослужења у складу са новим мерама донесеним у циљу спречавања ширења вируса COVID-19

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Епархија бачка ће преко својих црквених општина и парохија, Катихетског одбора и добротворне службе Платон Атанацковић, уз сагласност општинских кризних штабова, указати помоћ свима којима је она потребна. Парохијани се могу јавити својим парохијским свештеницима, као и на број телефона епархијске добротворне службе Платон Атанцковић 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403. Број телефона кол центра Црвеног крста Нови Сад је 021/4871 700.

Љубав и милосрђе на делу

О смерницама и упутствима које је издала Епархија бачка у званичном саопштењу за јавност, о практичним питањима вере у овом времену ескалације заражених вирусом корона, али и о страху који је присутан међу људима, у емисији под називом Хришћанин у доба Ковида-19 говорили су протопрезвитери Владан Симић, секретар Епархије бачке, и Жељко Латиновић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке, као и презвитер Лазар Мајсторовић, управник Добротворне установе Владика Платон Атанацковић. Емисија је доступна путем доленаведеног линка.

Градски штаб за ванредне ситуације, на седници одржаној 22. марта, донео је нове наредбе у циљу реаговања на новонасталу ситуацију изазвану увођењем ванредног стања, а у циљу сузбијања ширења епидемије вируса корона.

Дирекција за робне резерве ће, у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада, обезбедити појединачне пакете са основним животним намирницама за све пензионере на територији Града Новог Сада, чији износ месечне пензије не прелази 30.000 динара.

Управницима стамбених заједница и професионалним управницима наређено је да у својим стамбеним заједницама евидентирају лица старија од 65 година и друга лица којима је потребна помоћ у достављању основних намирница и других неопходних средстава, те да за исте организују доставу.

Град Нови Сад саопштио је које апотеке ће организовати делатност у радном времену од 00–24 часа: БЕНУ (Булевар Михајла Пупина 9),  ТИЛИА (Булевар ослобађења 3а) и ИРИСФАРМ (Руменачка 13).

Градски штаб издао је наредбу ЈКП Тржница да затвори све пијаце на територији града, као и објекте унутар пијачног простора.

ЈКП Паркинг сервис наређено је да обустави наплату паркинга на територији Града Новог Сада од 23. до 27. марта 2020. године. Штаб је забранио и коришћење паркова, дечјих и рекреационих игралишта.

У објекту Дома здравља, у Змај Огњена Вука бр. 18, отворена је нова амбуланта само за особе са респираторним обољењима, уведено је нових 14 телефонских линија и 6 линија за психолошку подршку. У објекту на Новом насељу се отвара и диспанзер за децу са респираторним тегобама.

Институт за јавно здравље Војводине:

064/8028-894, 064/8028-895, 064/802-88-96

Психолошко саветовалиште Дома здравља Нови Сад:

021/4879 640 и 021/4879 641

Амбуланта за респираторне инфекције Дома здравља Нови Сад:

Лекари (021/4879 458, 021/4879 450); сестре (021/4879 456)

За хитне стоматолошке услуге грађани могу да се обрате од 7 до 18 часова стоматолозима у објектима Јован Јовановић Змај, Ново насеље, Руменачка и у објекту на Булевару Михајла Пупина; сваког радног дана од 7 до 12.30 часова у амбулантама на Клиси и Петроварадину, као и у приградским амбулантама (Футог, Ветерник, Каћ, Руменка, Степановићево…).

Црвени крст Србије отворио је 56 кол центара за психосоцијалну подршку грађанима којима је ограничено кретање. Црвени крст Новог Сада је оформио волонтерски кол центар (који је почео са радом 16. марта, за старије Новосађане којима је потребна помоћ за доставу основних животних намирница, средстава за хигијену и лекова). Сви старији суграђани могу позвати на број 021/4871 700 сваког радног дана од 8 до 22 часа, а на основу потреба формира се списак за посете. Волонтери Црвеног крста Новог Сада, видно обележени и са идентификационом картицом, одлазе у кућне посете и спроводе потребну набавку прехрамбених намирница, средстава за хигијену и лекова, поштујући здравствене препоруке које се односе на спречавање ширења инфекције корона вирусом.  http://www.gockns.org.rs/ 

Настава на даљину, осим на ТВ каналу РТС 3, интернет порталу РТС-а и платформи РТС Планета, од понедељка, 23. марта, доступна је и на Другом програму Радио-телевизије Србије.

Од понедељка, 23. марта, настава се одвија радним данима. Ђаци од 1. до 4. разреда основне школе часове могу да прате од 8 до 14.45 часова на телевизијском каналу РТС 2, а ђаци од 5. до 8. разреда наставу могу да прате од 8 до 15.30 часова на телевизијском каналу РТС 3.

После наставе за осмаке, такође на каналу РТС 3, радним данима од 15.30 до 20 часова, наставу ће пратити и ученици средњих школа.

Распоред емитовања образовних садржаја доступан је на сајту РТС-а, https://www.rts.rs и на сајту https://rasporednastave.gov.rs/.

Како би одговорила изазовима које је новонастала ситуација поставила пред целокупан школски систем у нашој земљи, Епархија бачка Српске Православне Цркве отворила је блог под називом Верска настава – Православни катихизис. На наведеном блогу сваке седмице ће бити постављани наставни материјали за учење веронауке. Ученици могу директно, без регистрације, приступити блогу, где из падајућих менија бирају предавање, односно градиво које желе да прате – за све предмете и разреде основних и средњих школа. Наставу организују вероучитељи Епархије бачке.

Часове на блогу Верска настава – Православни катихизис можете пратити када желите, где желите, можете да их паузирате, наставите или поново погледате.

https://sites.google.com/view/verska-nastava-eparhija-backa

Позивамо верни народ да прати директан пренос богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду путем програма радио-станица Епархије бачке (Беседа, Славословље, Тавор и Благовесник), као и путем стриминга на интернет порталу Информативне службе Епархије бачке.

Поштовани посетиоци сајта Информативне службе Епархије бачке, Вашој пажњи препоручујемо емисије: Ристрето; Лекар душе; Оче, да те питам; Гост Радија и многе друге.

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/ristreto

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/skola-pravoslavne-duhovnosti

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/izaberi-veronauku

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/preumljenje

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/lekar-duse

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/gost-radija

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/letopisi-hramova-u-eparhiji-backoj

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/oce-da-te-pitam

eparhijabacka.info/odlozeno-slusanje/ziveti-po-jevandjelju

Print Friendly, PDF & Email