Друга недеља Часног поста

У другу недељу Великог поста молитвено прослављамо светога Григорија Паламу, архиепископа солунског и великог богослова и учитеља Цркве Божје из 14. столећа.

Свети Григорије Палама је био предводник исихастичког покрета и један од најистакнутијих поборника православног учења о разликовању божанске суштине и енергије у Светој Тројици. Прва недеља Великог поста посвећена је победи Православља над иконоборством и свим осталим јеретичким учењима, док је друга недеља поста посвећена победи православног мистичног богословља оличеног у исихастичком покрету и њиховом предводнику светоме Григорију Палами. Реч је победи у спору са учењем противника исихастичког богословља, предвођених Варлаамом Калабријским.  

По учењу исихаста и светога Григорија Паламе, божанска суштина је људима непојмљива и несазнатљива. Међутим, Бог се људима открива преко Својих божанских енергија. Приликом Преображења Господњег на гори Тавору, Господ Исус Христос се открио Својим апостолима и, у светлости којом је био обајсан, показао је Своју божанску енергију која је нестворена и различита од Његове божанске суштине, али је са њом неразлучно сједињена.

У доленаведеном тонском запису можете чути беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у другу недељу Великог поста, 2016. године, у Саборном храму у Новом Саду.

Print Friendly, PDF & Email