Митрополит Иларион (Алфејев) одржао предавање у Београду

Митрополит волоколамски г. Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије и почасни доктор Универзитета у Београду, одржао је предавање 18. фебруара 2020. године, у Великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Митрополит је говорио на тему „Православно богослужење као школа богословља и богомислијаˮ.

„Навикли смо да идемо на богослужења, а нисмо навикли да размишљамо о смислу богослужења. При томе је богослужење права ризница богословља. У богослужбеним песмама је сва наука хришћанска и сво утешењеˮ, рекао је митрополит Иларион.

Осврнувши се на питање коришћења црквенословенског језика у богослужењу, Митрополит волоколамски је закључио да питање превођења није само питање начина и технике превођења, већ да је оно и питање разумевања самог преведеног текста. „Богослужбени текстови су написани у древности за људе који су на сасвим другачији начин разумевали Свето Писмо и животˮ, поручио је председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Предавању Mитрополита волоколамског присуствовали су: Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, епископи бачки Иринеј, шумадијски Јован, крушевачки Давид и умировљени владика Јован (Пурић), представници Ректората Универзитета у Београду, професори и студенти Православног богословског факултета, др Марко Николић, заменик директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, представници Амбасаде Руске Федерације, као и многобројни верни народ.

Извор: http://www.slovoljubve.com

[carousel_slide id=’9647′]

Print Friendly, PDF & Email