Митрополит волоколамски др Иларион у Београду

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски др Иларион (Алфејев), почасни доктор Универзитета у Београду, одржаће у уторак, 18. фебруара 2020. године, с почетком у 12 часова, у Великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду предавање на тему „Православно богослужење као школа богословља и богомислија“.

Представљање књиге Митрополита волоколамског Илариона „У шта верују православни хришћани“ – понедељак, 17. фебруар 2020. године у 18 часова, Крипта Храма Светог Саве на Врачару

Током краће посете коју ће Светејшем Патријарху српском г. Иринеју и Светом Синоду учинити Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, поред осталих догађаја биће представљена његова књига „У шта верују православни хришћани“. Поштоваоци дела Митрополита Илариона ће у Крипти Храма Светог Саве на Врачару, у понедељак, 17. фебруара 2020. године у 18 часова, бити у прилици да о овом делу чују речи Епископа бачког г. др Иринеја, др Владислава Пузовића, са Богословског факултета у Београду,  и самог аутора Митрополита Илариона. Књигу је превео Епископ моравички г. Антоније, старешина Подворја Српске Патријаршије у Москви, које је, заједно са шабачком издавачком кућом „Православац“ и издавач српског издања.

Реч о књизи У шта верују православни хришћани

Дивна књига Митрополита волоколамског Илариона је пример модерног излагања веронауке, које једноставним методом и језиком дозиђује јеванђелски и светоотачки темељ на коме почива православна вера.

Ауторско, али по речима Митрополита Илариона, и саборно дело Руске Православне Цркве, њених архијереја, настало на основу потребе за општом катихетизацијом савременог друштва, није формално и школско излагање догмата већ покушај да се савременом читаоцу омогући лични приступ и разумевање садржаја вере са којима предањски и животворно, присуством Духа Светога, живи наша Црква.

Због сличних и умногоме истоветних историјских прилика забрањивања и потискивања слободе вероисповедања,  у којима су се нашле  Руска и Српска Православна Црква, које су довеле до промене традиционалних начина живота и постојаности верског образовања, створивши потребу данас за њиховим обнављањем, ова књига, здушно прихваћена у Русији,  је драгоцени дар верницима, вероучитељима, свештеницима, уопште нашој читалачкој публици која жели да се упозна са учењем Православне Цркве. 

Извор: http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email