Прослава Савиндана у Епархији бачкој

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Епископа мохачког господина Исихија, свештеног братства Светогеоргијевског храма и новосадских ђакона.

Честитавши присутнима данашњи празник, владика Иринеј је истакао да је Савиндан свецрквена и свенародна слава у српском народу. Нема краја у којем живи наш народ, а да не постоји неко предање да је туда пролазио, у своје време, Свети Сава, и да је неки траг тога остао, у виду неког споменика или, ако ништа друго, неке чесме. Заиста, Свети Сава је својим делом најпре духовни отац нашега народа, а из тога дела – првог, основног, спасавајућег – истичу све друге његове делатности. Свети Сава је непревазиђен до данас, јер је извор његових дарова и способности био његова светост, подвижничка и благодатна делатност кроз живот, казао је владика Иринеј.

После заамвоне молитве Епископ мохачки г. Исихије је освештао славски колач и жито, а потом су се прослави Светога Саве, небеског покровитеља свих ђака, учитеља и наставника, традиционално придружила и деца, која су извела рецитал посвећен првом Архиепископу српском.

Литургији у Саборном храму присуствовали су и ученици основних и средњих школа са својим вероучитељима, а више од 200 ученика некадашње Српске православне велике гимназије и ђака новосадских основних школа приступило је светој Тајни Причешћа.

Од Гимназије Јован Јовановић Змај до Саборног храма, барјак са грбом Гимназије и орден Светога Саве првог реда носили су, у име свих ученика, Арсен Буквић и Лазар Пајовић-Ђуровић, ђаци четвртог разреда наведене Гимназије.

Својим присуством, данашњи празник увеличали су господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, и господин Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду.

[carousel_slide id=’8662′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Гимназија Јован Јовановић Змај у Новом Саду – Празник Светога Саве је Дан школе и слава Гимназије Јован Јовановић Змај у Новом Саду. Тим поводом у Гимназији је одржана Спасоносна реч – свечана академија, којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије.

Владика Исихије је, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, и ђакона Владе Поповића, освештао славски колач и жито. Светосавској академији присуствовали су многобројни гости, бивши ученици и професори.

Беседу под називом На светосавском путу казивао је катихета Иван Костић, а о Светом Сави је говорила и професорица математике Александра Мрачевић.

Лазар Пајовић Ђуровић, ученик четвртог разреда Гимназије Јован Јовановић Змај, прочитао је свој есеј под насловом „Светлост којој ни почетак почиње ни крај ишчезаваˮ, за који му је уручена награда.

[carousel_slide id=’8690′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бачка Паланка – Овогодишња Светосавска академија, у организацији Црквене општине Бачка Паланка, одржана је у градском биоскопу у Бачкој Паланци, у навечерје празновања светитеља Саве. У програму су учествовали: ученици бачкопаланачких основних и средњих школа, са својим вероучитељима; ученици музичке секције Основне школе Алекса Шантић из Гајдобре-Нове Гајдобре; хор Свети Јован Крститељ и хор Музичке школе Стеван Христић.

Светосавску беседу изговорио је протонамесник Новица Ракић, сабрат храма Покрова Пресвете Богородице.

Ученици Основне школе Вук Караџић извели су представу под називом Крсна слава. Ученици Основне школе Десанка Максимовић представили су се сплетом песама са Косова и Метохије. Природа или Бог је наслов представе коју су извели ученици Основне школе Свети Сава. Драмски приказ Чичосавље или Светосавље одиграли су ученици Гимназије 20. октобар. Црквени хор Свети Јован Крститељ, под диригентском управом професора Снежане Жујић, отпевао је три композиције: Онамо намо, Слава Богу за всјо и Угодници Божји.

[carousel_slide id=’8717′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Жабаљ – Дводневним свечаностима у Жабљу је прослављен празник Светога Саве, првог Архиепископа српског.

Концерт дечјих и омладинских група културно-уметничких друштава Жабља, Чуруга, Госпођинаца и Ђурђева, одржан је у суботу, 25. јануара 2020. године, у дворани Дома културе, где су приказане народне игре и обичаји из различитих крајева  Србије. У навечерје Савиндана, 26. јануара 2020. године, такође у Дому културе Општине Жабаљ, одржана је свечана академија, на којој су учествовали: вокално-инструментални састав Бојане Брдарић, певачка група Василис, глумица Тамара Томановић и дечји састав виолина.

У свом обраћању, протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, честитао је празник свима, а нарочито прегаоцима на културном и просветном пољу, истичући врлину смирења која је украс личности Светог оца Саве, као начело сваког добра и сваког подвига.

Смирењем је Свети задобио благодат Божју, која га је учинила добрим молитвеником и подвижником, добрим пастиром Христовог стада, изврсним духовником, организатором, особитим беседником, рекао је отац Миладин.

Присутнима се обратио и честитао славу и господин Чедомир Божић, председник Општине Жабаљ, акцентујући важност труда и рада на развоју културе и просвете. 

Ово је друга по реду Светосавска академија, која је одржана заједничким залагањем Општине Жабаљ и Црквене општине жабаљске. 

[carousel_slide id=’8634′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Суботица – Последњег дана овогодишње манифестације под називом Светосавска недеља, 26. јануара 2020. године, свечана академија је одржана у дворани Српског културног центра Свети Сава у Суботици.

Протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, благосиљао је славски колач и кољиво, уз саслужење презвитерâ Гордана Увалића и Илије Анђелића. Отац Миодраг је честитао велики празник руководству Српског културног центра Свети Сава, као и свима који су присуствовали свечаности.

У програму академије учествовали су ученици Гимназије Светозар Марковић и чланови Културно-уметничког друштва Младост из Суботице.

[carousel_slide id=’8643′]

Световазнесењски храм – На Савиндан, 27. јануара 2020. године, у Световазнесењском храму у Суботици служена је празнична Литургија, на којој је началствовао протонамесник Драган Стокин, уз саслужење братства храма.

После вечерњег богослужења најмлађи су рециталима исказали своју љубав према првом Архиепископу и просветитељу српском, те су даривани пригодним пакетићима.

[carousel_slide id=’8873′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Ветерник – Празник Светога Саве свечано је прослављен празничним богослужењима у ветерничком храму Преподобног Симеона Мироточивог. Богослужбено торжество је почело у навечерје празника, служењем празничног бденија, а настављено је на Савиндан савршавањем Евхаристије. Литургију је служио протонамесник Бранислав Ђурагић, настојатељ храма, уз саслужење братства.

Након прочитаних светописамских чтенија, присутне је поучном и надахнутом беседом поучио отац Бранислав, који је нагласио пример Светога Саве – наставника пута који води у живот вечни. Свети Сава није тежио за овоземаљским потребама и стварима, већ је жудио за вечном заједницом са Богом, и он, као наш духовни отац, позива све нас да корачамо тим путем, нагласио је настојатељ Светосимеоновског храма.

Након заамвоне молитве освештани су славски приноси, у славу Божју, а у част Светоме Сави, нашем усрдном молитвеном заступнику пред Господом.

По завршетку свете Литургије у Светосимеоновском храму, молитвено величање Господа – Који је диван у светима својим, а данас најдивнији у Светоме Сави – настављено је у ветерничкој Основној школи Михајло Пупин. Чин освећења славских приноса – колача и кољива, служио је презвитер Лазар Мајсторовић, парох ветернички, уз саслужење протонамесникâ Игора Игњатова и Бранислава Ђурагића, као и уз молитвено учешће мноштва деце, која су својом вером, радошћу и љубављу потврдила да следе спасоносни пут Господњи. Светосавску беседу казивао је катихета Бранислав Илић, а ученици који похађају веронауку извели су пригодан празнични програм.

Живот и пут Светога Саве био је непрестана егзистенцијална дијалектика божанског и човечанског, нагласио је вероучитељ Бранислав.

Протопрезвитер Предраг Билић, парох ветернички, посетио је приватну Средњу медицинску школу Доситеј Обрадовић и извршио благосиљање колача и кољива.

Према већ устаљеној пракси, свештеници Светосимеоновског храма посетили су Дом за децу, омладину и старе ометене у развоју. Свештеници Игор Игњатов и Лазар Мајсторовић освештали су славске приносе.

[carousel_slide id=’8738′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Младеново – У понедељак, 27. јануара 2020. године, у Младенову је свечано прослављена школска слава – Свети Сава. 

Ђаци, предвођени својим вероучитељем Ђуром Родићем, присуствовали су светој Литургији у храму Светога Пророка Илије. Свештеник Александар Зељковић беседио је о Светом Сави, његовом неизмерном доприносу нашој помесној Православној Цркви, те о важности угледања како на светитеља Саву, тако и на све свете који нас воде путем Христа Спаситеља.

Стихове о Светом Сави казивали су предшколци, ученици првог и другог разреда основне школе, предвођени васпитачицом Снежаном Бјелић и учитељицама Светланом Тома и Соњом Козић. Црквена општина у Младенову даривала је децу пригодним пакетићима.

Школска слава свечано је прослављена у Основној школи Бранко Ћопић: ученици су појали Светосавску химну, а освећени су славски дарови које су принели кумови школе. Приредбу су организовали наставници Ивона Гњатић, Обрад Ивковић и Вишња Триванчанин.

[carousel_slide id=’8746′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Оџаци – У навечерје Савиндана, у храму који је посвећен Спаљивању моштију Светога Саве у Оџацима, празнично бденије је служио протопрезвитер Славко Протић, уз саслуживање протопрезвитера Душана Ђукића и презвитера Ненада Вујасина. По завршетку богослужења ученици Основне школе Бранко Радичевић певали су песмице посвећене Светоме Сави.

На дан празновања Светога Саве, 27. јануара 2020. године, свету Литургију је служио презвитер Ненад Вујасин, уз саслужење протопрезвитера Душана Ђукића. По прочитаном еванђелском одељку, отац Ненад је истакао величину и важност делања нашег највећег светитеља и просветитеља.

Ученици Основне школе Мирослав Антић су, изводећи рецитале, улепшали празнично сабрање. За показани труд, Црквена општина оџачка даривала је ђаке пригодним пакетићима.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Лалић – Свету Литургију у храму Светога великомученика Димитрија у Лалићу служио је протопрезвитер Славко Протић. После Литургије ученици Основне школе Нестор Жучни извели су рецитал, у славу Божју, а у част Светога Саве. Црквена општина оџачка даривала је ученике пригодним пакетићима. Прослава школске славе настављена је и у оџачким основним школама Бранко Радичевић  и Мирослав Антић, Средњој техничкој школи, Гимназији Јован Јовановић Змај и предшколској установи Полетарац. У поменутим школама свештеници су благословили славске дарове.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Лок – На празник Светог и богоносног оца Саве, у храму Светог пророка Илије, свету Литургију служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох.

Литургији су присуствовали ученици и наставници основне школе, предвођени учитељицом Мирославом, помоћницом директора наведене образовне установе. Након заамвоне молитве освећен је славски колач и благосиљано кољиво, које су припремиле куме, чланице Удружења пензионера Извор из Лока.

Светосавску беседу произнео је отац Даниел, честитајући присутнима велики празник. Кумство за следећу годину преузео је господин Далибор Савић.

Деца предшколског и школског узраста извела су рецитал у славу светитеља Саве.

У просторијама основне школе у Локу одржана је приредба поводом школске славе. Благосиљани су славски дарови – принос кума, господина Васе Ћирића. Кумство за следећу годину примио је господин Обрад Радосављев.

[carousel_slide id=’8773′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Кула – На дан када молитвено празнујемо Светога Саву, свету Литургију у храму у Кули служио је протопрезвитер-ставрофор Владислав Пајић, уз саслужење ђакона Петра Николића. У току Литургије ученици првог разреда Основне школе Иса Бајић певали су и рецитовали песме посвећене Светоме Сави. После заамвоне молитве освећени су славски колач и жито, које су принели ученици и наставници Основне школе Иса Бајић и Средње економске школе у Кули. 

По завршетку Литургије, свештеници су посетили Основну школу Петефи бригада, затим Средњу економску школу и Гимназију Петро Кузмјак у Руском Крстуру, како би присуствовали свечаностима које су припремили ученици са својим наставницима. 

Отац Владислав је служио вечерње богослужење, а после су ученици извели рецитал. 

И ове године, за ученике виших разреда основних школа у Кули, Црквена општина је организовала литерарни конкурс под називом „Срце ти је за род било, чистоћом си вере сјао”. Прво место је освојила Марина Лазовић, друго Марија Жирош, а треће место је изборила ученица Милица Јоковић.

Полазници секције „Чувајмо Светосавље”, при Предшколској установи Бамби, извели су пригодан програм, под вођством васпитачице Јелене Макша.

[carousel_slide id=’8781′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бач – На Савиндан, 27. јануара 2020. године, светој Литургији у храму у Бачу присуствовало је мноштво деце предшколског и школског узраста. После благосиљања славских дарова деца су рецитовала песме о Светоме Сави. Пригодне дарове за учеснике програма, као и за сву присутну децу, припремила је Црквена општина, уз помоћ Општине Бач. У дворани Основне школе Вук Караџић уприличена је приредба у част првог Архиепископа српског. Светосавску академију организовала је Народна библиотека Вук Караџић и Културно-уметничко друштво Младост из Бача, у великој дворани Културно-пропагандног центра.

[carousel_slide id=’8791′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Дероње – Овогодишња прослава великог празника наше свете Цркве, Светога и богоноснога оца нашега Саве, у храму Сабора светог архангела Михаила у Дероњама, молитвено је започела служењем бденија, 26. јануара 2020. године. 

Свету Литургију на Савиндан служио је протонамесник Драган Штевић, који је, по прочитаном јеванђелском одељку, беседио о светитељу Сави и његовом неизмерном значају за српски род. Благосиљани су славски дарови, које је принео Божидар Ристић, ученик шестог разреда Основне школе Вук Караџић из Дероња. Кумство је преузео Лазар Ристић, такође ученик наведене школе. 

После завршеног рецитала присутни су се, у литији, упутили до школе. Чин благосиљања славског колача и кољива служен је у основним школама Вук Караџић у Дероњама и Бора Станковић у Каравукову, где је одржан и пригодан програм.

У наставку вечерњег, које је служио отац Драган, ученици школе у Дероњама извела су рецитал посвећен Светоме Сави. Ђацима су даривани пригодни  пакетићи.  

[carousel_slide id=’8797′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Вилово – На дан празника Светога Саве, вечерње богослужење у храму Светога краља Стефана Дечанског служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох. После тропара извршено је благосиљање кољива и освећење колача, које је припремила породица Милана Арсенића. Светосавском беседом присутнима се обратио отац Даниел.

Кумство за следећу годину примио је господин Ђорђе Ђурић. У дворани Светосавског дома у Вилову одржане су рецитације у славу Светога Саве.

[carousel_slide id=’8804′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Плавна – Прослављање светитеља Саве, првог Архиепископа српског, у Плавни је почело светом Литургијом, 27. јануара 2020. године, коју је служио протонамесник Милић Добросављевић.

У поподневним  часовима благосиљани су славски дарови, које су припремили представници школа из Плавне и Бачког Новог Села. Деца су рецитовала пригодне песме посвећене Светоме Сави, а празничном програму у храму Светог Николаја у Плавни присуствовао је презвитер Предраг Делић. Ђаци су даривани пакетићима, које је припремила Црквена општина у Плавни, уз помоћ Општине Бач.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Српски Милетић – Светосавске приредбе и прославе празника Светог Саве у Српском Милетићу, Богојеву, Сонти и Свилојеву одржане су уочи и на сâм дан празновања Светога Саве.

После свете Литургије у храму Светог апостола и еванђелиста Матеја у Српском Милетићу, уприличене су рецитације, а ученицима су, за исказан труд и љубав, даривани пакетићи.

У Основној школи Коста Стаменковић у Српском Милетићу уприличен је пригодан празнични програм, а кума славе била је Александра Павков, ученицa петог разреда.

Прослава Светога Саве одржана је и у основним школама Иван Горан Ковачић у Сонти и Киш Ференц у Свилојеву. Кумови у Свилојеву су били ученици првог разреда, са својом учитељицом Нелом Медић, а у Сонти Весна Блажевска, наставница ликовне културе, и Маја Живановић, наставница биологије.

После благосиљања колача и кољива у Основној школи Јожеф Атила у Богојеву, ученици су рецитовали песме посвећене Светоме Сави.

У новом, недавно завршеном Светониколајевском храму у Богојеву, на Савиндан је служено прво вечерње богослужење, а деца су певала песме о Светоме Сави.

У Светогеоргијевском храму у Сонти, после вечерње службе, деца из Сонте и Свилојева рецитовала су песме посвећене првом Архиепископу српском.

[carousel_slide id=’8812′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Ратково – На дан када наша света Црква молитвено прославља спомен на Светога Саву, у понедељак, 27. јануара 2020. године, ученици Основне школе Ратко Павловић Ћићко, заједно са својим учитељима, наставницима и директорком школе, госпођом Мирјаном Нинков, присуствовали су светој Литургији у Светогеоргијевском храму у Раткову.
По завршетку Литургије, ученици првог разреда извели су рецитал посвећен светитељу Сави. Љубав и труд ђака Црквена општина ратковачка даривала је светосавским пакетићима.

У оквиру прославе Савиндана у Раткову, ћаци ОШ Ратко Павловић Ћићко, у школским просторијама, приредили су и свечану приредбу, на којој је надлежни парох, презвитер Драгољуб Мајсторовић, освештао славске дарове – колач и жито.

У вртићу Пчелица, свог небеског покровитеља свечано су прославили и најмлађи Ратковчани,који су принели славске дарове и приредили пригодан рецитал посвећен светитељу Сави.

[carousel_slide id=’8820′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Товаришево – У Товаришеву је свечано прослављена школска слава – Свети Сава. Ученици Основне школе Милета Протић присуствовали су светој Литургији служеној у храму Светога Григорија Богослова, а после богослужења ђаци су рецитовали стихове посвећене Светоме Сави.

Светосавска приредба у школи отворена је Светосавском химном и освећењем славских дарова, а затим и пригодном беседом протопрезвитера-ставрофора Драгољуба Ердељана. Приредбу су организовале: учитељице Драгана Радановић, Ксенија Рамић и Олгица Даниловац; наставница музичке културе Теодора Чукељ и катихета Ђуро Родић, уз подршку Културно-уметничког друштва Небојша Недимовић из Товаришева.

[carousel_slide id=’8827′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бачки Брестовац – Свети Сава је свечано прослављен у парохији бачкобрестовачкој. Света Литургија служена је у храму у Бачком Брестовцу.

После Литургије и благосиљања славских дарова у храму Светога пророка Илије у Бачком Грачацу, полазници вртића Колибри извели су пригодан програм у част Светога Саве. У истоименом храму су освећени и славски дарови које су принели ученици ОШ Марко Орешковић. Деца су извела програм припремљен у оквиру свечане прославе светитеља Саве.
У Основној школи Никола Тесла у Бачком Брестовцу благосиљани су колач и кољиво, и уприличен ђачки рецитал.

Са задовољством се дâ истаћи да се прославе Светога Саве припремају са великом и очигледном мером пожртвовања и радости, која је приметна пре свега код деце, а онда и код одраслих, што је свакако добар подстрек и темељ духовног узрастања свима у следовању пута који води у Живот, пута Светога Саве.    

[carousel_slide id=’8836′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Селенча – Свог небеског заштитника пред Господом, Светога Саву, 27. јануара 2020. године, посебно свечано су прославили ученици ОШ Јан Колар у Селенчи, где су, после две деценије, први пут освештани славски колач и жито. Ученици су том приликом извели богат културно-уметнички програм на српском и словачком језику.

[carousel_slide id=’8842′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Ченеј – Химну Ускликнимо с љубављу светитељу Сави, у храму Светога Духа на Ченеју, појали су ђаци Основне школе Иван Гундулић и Предшколске установе Ласта.

Свету Литургију, на Савиндан, служио је протонамесник Горан Артуков, парох ченејски, уз саслужење ђакона Слободана Ђурђића, мноштва деце и благоверног народа. По прочитаном јеванђелском одељку, отац Горан беседио је о неизмерном значају Светога Саве за српски народ.  

Примивши божанске, свете, пречисте, небеске, и животворне, страшне Христове Тајне, најмлађи полазници веронауке приредили су пригодан програм, рецитујући и појући у славу Божју, а у част Светог Саве.

Празнично славље је настављено у просторијама Основне школе Иван Гундулић, где су ђаци нижих разреда, предвођени учитељима, припремили свечани програм.

Кумови у светом храму били су чланови породице Сибински, а у школи породица Честић.

[carousel_slide id=’8849′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Чуруг – Празник Светога Саве, првог Архиепископа српског, просветитеља и учитеља, с великом радошћу дочекан је и прослављен. Уочи  празника, у Световазнесењском храму у Чуругу, служено је празнично бденије.

Уз присуство вернога народа, на Савиндан је свету Литургију служио протојереј Петар Тривуновић, уз саслужење јереја Милоја Ђорђевића. После прочитане перикопе из Јеванђеља, отац Петар је беседио о значају Светога Саве за Српску Цркву.

После Литургије, ученици нижих разреда Основне школе Ђура Јакшић, са усхићењем су рецитовали песмице посвећене Светоме Сави, које су припремили са својим вероучитељима.

По завршетку вечерњег богослужења, у Дому културе Чуруг, уприличена је академија, коју су припремили основношколци, са наставницима. Светосавску беседу произнео је протојереј Петар Тривуновић.

[carousel_slide id=’8856′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Вајска – Литургијским сабрањем поводом прославе празника Светога Саве, у храму Ваведења Пресвете Богородице у манастиру Бођанима, началствовао је протонамесник Синиша Тривић, парох бођанско-вајштански. После заамвоне молитве извршено је освећење славског колача и кољива, које су приготовили светосавски кумови, а потом је одржан и традиционални програм припремљен од стране вероучитељице Ане Тривић. Свој деци предшколског и школског узраста додељени су пригодни пакетићи, а дружење са децом је настављено у манастирској трпезарији, где је од стране кумова припремљено и послужење.

[carousel_slide id=’8865′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Сомбор – На Савиндан, у храму Светог великомученика Георгија, светом Литургијом је началствовао протојереј Александар Лазић, уз саслужење  протонамесника Саве Николића, архијерејског намесника сомборског, протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића. После свете Литургије благосиљани су славски дарови, које је припремила породица Шнајдеров. Кумство за наредну годину прихватила је Смиљана  Хубаи. У вечерњим часовима, у Светогеоргијевском храму је одржан Светосавски рецитал. 

[carousel_slide id=’8888′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Футог – У понедељак, 27. јануара 2020. године, у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана свечано је прослављен празник Светога Саве. На евхаристијском сабрању началствовао је протопрезвитер Миле Мајкић, уз саслужење протопрезвитера Борислава Милића. Учешће у светој Литургији су узели и ученици футошких школа, предвођени својим вероучитељима и катихетама, као и многобројни народ. Након прочитаног јеванђелског одељка, отац Миле је у својој омилији честитао присутнима празник, истакавши његову важност речима: ,,Растко Немањић је оставио свога оца, мајку, браћу и дом, оставио Растка, а нашао у Христу себе – Саву”. Након заамвоне молитве, отац Миле је освештао славски колач и жито, а потом су се, по устаљеној традицији, придружила деца која су извела рецитал посвећен првом Архиепископу српском. Савиндан је свечано прослављен и у футошким школама, где су футошки пароси освештали славске приносе.

У вечерњим часовима настављена је прослава у част и спомен Светога Саве. Као и сваке године, у организацији Српске православне црквене општине у Футогу приређена је свечана академија у Светосавском дому. Ученици основних школа Мирослав Антић и Десанка Максимовић, као и ученици Средње пољопривредне школе са домом ученика у Футогу, припремили су, са својим вероучитељима и катихетама, пригодан програм. По завршетку свечаног програма, прочитана су имена награђених ученика који су се истицали на часовима Православног катихизиса.

[carousel_slide id=’8900′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Сента – Светосавским балом у хотелу Ројал, уприличеном у организацији Српског културног центра Стеван Сремац из Сенте, 25. јануара 2020. године, отпочела је прослава Светога Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског.

У навечерје празника служено је празнично бденије, којим је началствовао презвитер Далибор Зарић, надлежни парох. У наставку вечери одржана је Светосавска академија у просторијама Камерне сцене Мика Антић, уз присуство беседника, историчара Бориса Стојковског.

На Савиндан је служена света Литургија на којој је началствовао отац Далибор, уз присуство многобројних верника, понајвише деце. По завршетку Литургије, више од шездесеторо деце рецитовало је песме о Светоме Сави, те су им додељени пригодни поклони. После Литургије уприличена је свечана академија у част Светога Саве, у организацији школе Основне школе 11. новембар, која је била домаћин свих основних и средњих школа у Сенти.

На вечерњем богослужењу благосиљани су славски дарови. Овогодишња кума, Драгица Лукић из Сенте, принела је славске дарове са својом породицом и предала кумство за идућу годину Анастасији Зарић из Сенте. После вечерњег богослужења, у просторијама Црквене општине уприличена је трпеза љубави, коју су припремили кумови и чланице Кола српских сестара.

[carousel_slide id=’8926′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Нови Жедник – У част Светога Саве, у храму Свете Тројице у Новом Жеднику служена је света Литургија, којом је началствовао протонамесник Далибор Ратник. У пригодном светосавском програму наступила су деца која су, у част нашег просветитеља, извела рецитал и на дар добила пригодне поклоне.

[carousel_slide id=’8939′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Врбас – Ове године у два врбашка храма, Ваведења Пресвете Богородице и Вазнесења Господњег, свечано је прослављен празник Светога Саве, првог српског Архиепископа и просветитеља. Уочи празника служено је празнично бденије, док је на дан празника служена света Литургија, уз присуство великог броја верника, понајвише деце. Свету Литургију у храму Ваведења Пресвете Богородице служио је протопрезвитер Далибор Купусовић, aрхијерејски намесник врбашки, а у храму Вазнесења Господњег протопрезвитер-ставрофор Здравко Бојовић. Након свете Литургије, у наведеним храмовима, више од стотину ђака рецитовало је песме о Светомe Сави и додељени су им пригодни поклони. Свештеници су осветили славски колач и жито у основним и средњим школама на простору Врбаса.

Светосавски пакетићи су подељени и деци из установе Мултиарт. Удружење Мултиарт бави се добротворним радом и радом са децом са посебним потребама. Светосавске пакетиће је поклонио господин Владимир Врбашки, највећи дародавац Цркве у Врбасу.

Светосавска академија одржана је у биоскопу Југославија. Пригодни програм је изведен у част првог српског Архиепископа и просветитеља Светог Саве.  

[carousel_slide id=’8955′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Мол – Парохијани Мола свечано су прославили престони празник Светог и богоносног оца Саве.

Прослава је почела празничним бденијем, на којем је началствовао протопрезвитер Бранко Вујиновић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке и ђакона Мирослава Стојановића из Ветерника.

Евхаристијским сабрањем на Савиндан началствовао је презвитер Милорад Мишков, парох молски, уз саслужење протонамесника Милана Ичина из Бечеја и презвитера Србољуба Срдића, пароха у Молу.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Након благосиљања славских дарова, присутне је надахнутим речима поздравио и поучио прота Дејан. Пароси молски су на крају заблагодарили милосрдном Богу, а затим и свој браћи свештеницима и верном народу на љубави коју су пружили својим учешћем у храмовној слави. Овогодишњи кум је био господин Зоран Моровић са породицом, а кумство за следећу годину прихватио је господин Ђура Врбашки.

[carousel_slide id=’8965′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png
Print Friendly, PDF & Email