Спомен на првог Архиепископа српског

Наша света Црква ће прославити 14/27. јануара 2020. године, молитвени спомен на Светога Саву, првог Архиепископа српског. У храмовима Епархије бачке, после свете Литургије ће бити одржане свечане приредбе и рецитали, а са особитом радошћу празник ће бити прослављен као школска слава и празник свих ђака, наставника и учитеља.

У Охридском прологу, Светог владике Николаја Велимировића, о Светоме Сави је наведено следеће:

Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. године. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору, где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сâм дође у Свету Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон. Сава је издејствовао код цара и патријарха независност Српске Цркве, и постао први Архиепископ српски. Подигао је, заједно са оцем својим, манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у Светој Земљи. Мирио браћу своју, завађену око власти; мирио Србе са суседима њиховим, и стварајући Српску Цркву стварао је кроз то српску државу и културу. Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добру свију, због чега је и био поштован и вољен од свију Балканаца. Народу српском он је дао хришћанску душу, која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божје на Богојављење, 12. јануара 1236. године. Тело му пренео краљ Владислав у Милешево, одакле га Синан-паша дигне и спали на Врачару у Београду, 27. априла 1595. године.

У доленаведеном запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у Саборном храму у Новом Саду, на празник Светога Саве, 27. јануара 2019. године.

Print Friendly, PDF & Email