Десетогодишњица устоличења Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја

У четвртак, 23. јануара 2020. године, навршава се десет година од устоличења Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године. На крштењу је добио име Мирослав. По завршетку основне школе и гимназије уписао је Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду.

По повратку из војске бива постављен за суплента Призренске богословије. У октобру 1959. године бива пострижен у монашки чин од стране патријарха српског Германа. Рукоположен је у чин јеромонаха 27. октобра 1959. године, у цркви Ружици на Калемегдану. Као професор Призренске богословије упућен је на постдипломске студије у Атини. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године. По повратку у Призрен бива постављен за ректора Призренске богословије. На тој дужности остаје до 1974. године, када је изабран за викарног епископа патријарха српског Германа, са титулом Епископа моравичког. Годину дана касније, 1975. године, изабран је за Епископа нишког.

На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског.

Чин устоличења Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја извршен је 23. јануара 2010. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Београду. Патријарх српски господин Иринеј је 45. по реду предстојатељ Српске Православне Цркве.

http://spc.rs/sr/dolgodenstvuj_svjatjejshi_vladiko_na_mnogaja_ljeta_0

Др Дарко Танасковић: О Патријарховој десетогодишњици

Print Friendly, PDF & Email