Обележавање годишњице Рације у Шајкашкој

Прослављајући празник Рођења Сина Божјег, све парохије архијерејског намесништва жабаљског су – у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Владе Аутономне Покрајине Војводине, као и са општинама Жабаљ и Тител – молитвеним поменима и пригодним сабрањима обележиле 78 година од злогласне Рације.

После литургијских сабрања, код спомен-обележјâ у селима наведене две општине, као и на самим местима страдања, служени су помени и положени  венци.

Присутним грађанима су се обратили свештеници, а потом и представници Владе АП Војводине: господа Мирослав Илић и Милан Мицић, помоћници секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама; господин Драго Његован, директор Музеја Војводине; господин Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине; господин Ђорђе Вукмировић, бивши помоћник за јавно информисање, као и представници локалне самоуправе.

Захваљујући сарадњи Епархије бачке и Владе АП Војводине, у протеклих неколико година се на обележавање злогласне Рације – не само у Шајкашкој, већ уопште – усмерава значајнија пажња.

Стравичан, нечовечан пројекат фашистичке Мађарске, прозван Рација, спровели су окупациона војна сила и локална мађарска полиција. Прецизно планиране ликвидације су почеле 4. јануара 1942. године у Чуругу, настављене су 6. јануара, на Бадњи дан, у Жабљу, а потом и у осталим селима Потисја: Госпођинцима, Шајкашу, Гардиновцима, Вилову, Локу, Мошорину, Ђурђеву и Тителу. Од 4. до 9. јануара 1942. године, у овим селима је побијено девет свештеника Српске Православне Цркве, као и неколико хиљада Срба, Јевреја, али и припадника других националности (стараца, женâ и деце).

Рација у Шајкашкој, а потом и у Новом Саду и Бечеју, није била догађај који се збио стицајем околности, већ врло добро и много раније испланирана серија злочиначких активности са јасно постављеним циљем.

Овај злочин је после Другог светског рата, нажалост, неколико десетина година био скриван или се о њему говорило системски цензурисано. Но, света Црква у Шајкашкој се, и поред тога, сећала невино пострадалих жртава Рације.

Нека је вечан помен свим невино пострадалим жртвама Рације, и нека је наук и опомена нараштајима које долазе.

[carousel_slide id=’7552′]
Print Friendly, PDF & Email