Света Тајна покајања – исповест деце

У оквиру циклуса емисија „Светотајинско богословљеˮ које посвећујемо светој Тајни покајања, једна од неизоставних тема је и исповест деце. Управо на ову тему говорили смо у осамдесетом издању емисије о светим Тајнама наше Цркве.

Хришћански етос подразумева да при припреми детета за исповест није важно само помоћи детету да схвати шта је грех, већ и приволети га да прихвати врлине, без којих није могуће имати духовни живот у правом смислу те речи. Деци је могуће да прихвате Бога као свог небеског родитеља. Зато им је лако објаснити да молитва представља живу комуникацију са Њим. Попут односа са оцем и мајком потребно је да се дете молитвено обраћа Богу као небеском Оцу који својом безобалном љубављу грли васцели свет.

У оквиру овонедељне емисије, поред осталог, посебно смо нагласили да прво учешће детета у Тајни покајања јесте прва лекција у школи покајања, у којој ће да се уче током свог живота. Стога није толико важна пуноћа исповести већ правилан став детета. Благословена је дужност родитеља да помажу детету да схвати како је грех, пре свега, нешто што представља опасност за духовни развој, што може да се укорени и прерасте у навику. 

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email