Епископ Исихије учествовао на седници Одбора за обележавање годишњице Рације у Бачкој

Централни помен у знак сећања на невино страдале Србе, Јевреје и Роме у злогласној јануарској Рацији у јужној Бачкој 1942, биће одржан 3. јануара 2020. године у Бечеју.

У име Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, Епископ мохачки господин Исихије учествовао је на седници Одбора за обележавање 78. годишњице Рације у Бачкој, одржаној у среду, 18. децембра 2019. године, у просторијама Покрајинске владе.

У раду седнице учествовали су и: протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког, г. Игор Мировић, председник Покрајинске владе, госпођица Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са Црквама и верским заједницама, г. Мирослав Илић, заменик покрајинског секретара за сарадњу са Црквама и верским заједницама, г. Мирко Адам из Јеврејске општине Нови Сад, г. Божидар Војиновић, представник Меморијалног друштва Рација 1942, као и представници општина у којима се одиграла јануарска Рација.

Чланови Одбора за обележавање Рације у Бачкој оценили су да трагични догађаји на овим просторима нису довољно осветљени и да је неопходно да се, поред традиционалног обележавања годишњице Новосадске рације, на достојан начин и у другим местима јужне Бачке обележи сећање на невино пострадале 1942. године у окрутним злочинима мађарске фашистичке окупационе војске.

Одбор за обележавање Рације у Бачкој основан је на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске Православне Цркве и Покрајинске владе. Копредседници Одбора су Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј и господин Игор Мировић, председник Покрајинске владе, а чине га представници општина у којима се одиграла јануарска Рација и представник Меморијалног друштва Рација 1942, којe окупља потомке настрадалих.

Рацијa је почела 4. јануара у Чуругу и настављена је и у другим мeстима: Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Србобрану, Локу, Гардиновцима, Вилову и Жабљу.

Print Friendly, PDF & Email