Историјском архиву Града Новог Сада награда „Златна архива“

Дан архива у Србији обележен је 17. децембра 2019. године у Архиву Србије. У склопу програма додељене су награде Фондације Александра Арнаутовића и Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић за 2019. годину.

Наградe Златна архива из Фондације Александра Арнаутовића додељене су заслужним архивистима. Фондацију су установиле ћерке Александра Арнаутовића, Маргерит и Анђица Арнаутовић, 14. децембра 1998. године, ради трајног чувања и неговања успомене на др Александра Арнаутовића, управника Државне архиве од 1939. до 1941. године. Две равноправне награде Златна архива припале су Историјском архиву Града Новог Сада и Лели Павловић, архивском саветнику.

Из Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић која је основана 1994. године на основу тестамента Данице Јеленић додељује се награда Ђурђа И. Јеленића, управника Државне архиве од 1929. до 1938. године. Награда се додељује за научни рад из области архивистике и историографије, објављен 2019. године, писан претежно на основу архивске грађе која се чува у архивима у Србији. Годишња награда Задужбине уручена је Радомиру Ј. Поповићу, Александри Вулетић и Предрагу Илићу за књигу Престони Крагујевац и Петру Ристановићу за књигу Косовско питање 1974–1989.

Print Friendly, PDF & Email