Обновљен научно-богословски портал „Богослов“

Представљање обновљеног научно-богословског портала Богослов (bogoslov.ru)  одржано је у среду, 4. децембра 2019. године, у свечаној дворани Сретењске духовне семинарије. Богослов је највећи интернет портал Руске Православне Цркве који садржи пригодне текстове у вези са православним богословљем, црквеном историјом, философијом и другим хуманистичким наукама. Након једногодишње паузе, портал наставља са радом. Богослов је био уврштен међу 30 најчитанијих религијских интернет портала Рунета, а по статистици Јандекса, заузимао је 50. место међу највише цитираним интернет ресурсима у рубрици „Друштво“.

Портал Богослов настао је унутар зидова Московске духовне академије и признат је од стране руске и иностране научне заједнице као стручна платформа из области богословља као науке. Портал има неколико задатака: формирање и подршка домаће научно-богословске средине, праћење најновијих издања монографија и научних радова у Русији и иностранству, као и формирање културе научне расправе у богословској средини.

За једну годину много тога је измењено на порталу. Нови дизајн портала са оптимизованом структуром, рубрикама и садржајима који су означени различитим бојама – сходно врсти и тематици којој припадају, омогућиће знатно једноставнију и бржу оријентацију на сајту. Ажурирањем дизајна портала стари материјали нису нестали, будући да су сачувани у архиви.

У плану уредништва овог портала је обнављање верзија сајта на различитим језицима – енглеском, грчком, шпанском, немачком, српском, као и обнављање иностраних редакција у Великој Британији, Немачкој, Италији, Француској и Сједињеним Америчким Државама. Приступ порталу отворен је од 2. децембра 2019. године.

Извор: http://www.patriarchia.ru
(Приредио Милан Бандобрански)

Print Friendly, PDF & Email