Четрдесета годишњица епископске службе Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве

У недељу, 24. новембра 2019. године, у Саборном храму Свете Марије Магдалине у Варшави, литургијски је прослављена 40-годишњица од хиротоније Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве.

Учешће у светој Литургији узели су сви архијереји Пољске Православне Цркве, као и Високопреосвештени Митрополит смоленски г. Исидор, из Московске Патријаршије.

Пре 40 година, 20. новембра 1979, Свети Архијерејски Сабор Пољске Цркве изабрао је нове епископе, међу којима је био и тадашњи архимандрит Сава, игуман манастира Светог Онуфрија у Јаблецни, који је хиротонисан 25. новембра 1979. године. Новохиротонисани архијереј првобитно је постављен за Епископа Лођа и Познана, а потом, 1981. године, за Епископа Бјалистока и Гдањска. Након упокојења митрополита Василија, 1998. године, Преосвећени владика Сава уведен је у трон митрополита варшавских и све Пољске.

У свом обраћању, Митрополит Сава је подсетио присутне у Саборном храму како је протекла његова досадашња служба у Цркви, почев од тешких послератних година и времена гоњењâ православних хришћана, као и најзначајнијих тренутака у његовом духовном животу. Предстојатељ Пољске Православне Цркве истакао је, поред осталог, да најбоље сведочанство интензивног црквеног живота представљају новомученици, који су  у протеклих 30 година канонизовани од стране Пољске Православне Цркве.

Православље је љубав, која садржи све, казао је Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава. Предстојатељ Пољске Православне Цркве је заблагодарио православним верницима, свештенству, као и црквеним организацијама за њихово дело које чине на добробит Цркве.

Извор: https://www.romfea.gr
(Приредио Милан Бандобрански)

Print Friendly, PDF & Email