РАТКОВО ПРОСЛАВИЛО ЂУРЂИЦ

На дан када наша света Црква молитвено прославља празник Обновљења храма Светога великомученика Георгија – Ђурђиц, 16. новембра 2019. године, житељи Раткова свечано су прославили храмовну славу.

Бденијем уочи Ђурђица началствовао је протопрезвитер Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, а на дан празновања свету Литургију служио је протопрезвитер-ставрофор Чедо Опарница, уз саслужење презвитера Драгољуба Мајсторовића, настојатеља храма у Раткову. Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, прота Чедо указао је на значај молитвеног обраћања светитељу Георгију. Ово је историјски дан како за све вас, тако и за ваше претке, али и за децу и сва будућа поколења, јер је ово село за свог заштитника одабрало великог Божјег угодника који се Господу моли како за Ратково, тако и за сваки град, крај, и за цео род људски, нагласио је прота.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и служен је помен свештенослужитељима, оснивачима, ктиторима и приложницима храма у Раткову.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Честитајући храмовну славу, прота Душан је подсетио на значај лика и дела светитеља Георгија. Порука данашњег празника је да се боримо и победимо грех у себи, и да тада заиста можемо да се обратимо светоме Георгију да и он, пред Престолом Свевишњега, замоли Господа за опроштај свега онога што лоше учинисмо, а, опет, да се моли и за здравље, благослов и за напредак наших породица, казао је архијерејски намесник оџачки.

Благосиљани су славски дарови, колач и кољиво, које је припремила госпођа Светлана Шуловић, кума славе. Залог кумства за следећу годину преузели су господин Владимир и госпођа Мила Ергарац са породицом.

Настојатељ храма у Раткову, презвитер Драгољуб Мајсторовић, захвалио је братству Епархије бачке и парохијанима на љубави и труду, пожелевши свима срећан и благословен празник Ђурђиц и храмовну славу.

Црква посвећена Обновљењу храма Светога великомученика Георгија у Раткову подигнута је 1775. године и пуних осам деценија је под заштитом као споменик културе од великог значаја. Храм краси иконостас који се сматра једним од последњих радова чувеног Јакова Орфелина.  

Насеље Ратково основано је 1700. године од стране Срба, али је, од свог настанка, имало неколико имена, међу којима се најдуже задржао назив Парабућ, који је 1948. године промењен у Ратково.

[carousel_slide id=’5089′]
Print Friendly, PDF & Email