ЕПИСКОП ИСИХИЈЕ НА ПРОСЛАВИ ПАТРОНА ПРВЕ БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ У НОВОМ САДУ

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије служио је свету архијерејску Литургију на празник Светога мученика Нестора, 9. новембра 2019. године, у згради Команде Прве бригаде Копнене војске Србије, уз саслужење војних свештеника Српске Православне Цркве.

У навечерје празника Светога мученика Нестора, у параклису посвећеном његовом добропобедном имену, у згради Команде Прве бригаде Копнене војске, протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенске цркве у Новом Саду, уз саслужење протонамесника Игора Игњатова, пароха ветерничког и презвитера Ивана Спасевског, пароха горњоковиљског, богослужио је празнично бденије уз појачко сатрудништво протонамесника Александра Игњатова, сабрата градског Светосавског храма, једног подофицира и једног лаика. После бдења – у којем су учешћа узели гости из грађанства, официри и подофицири Команде бригаде на челу са замеником команданта, пуковником Радованом Гајићем – началствујући свештеник је упутио домаћинима срдачну честитку, чему је уследило пригодно послужење.

На празник светог мученика Нестора, 9. новембра 2019. године, благословом надлежног Епископа бачког господина др Иринеја, светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ мохачки господин Исихије, уз саслуживање војних свештеника, презвитерâ: Селимира Вагића, капетана из Новог Сада, Предрага Докића, капетана из Батајнице, Горана Сандића, поручника из Панчева и Љубише Човића, капетана из Бачке Тополе; протођакона Горана Ботошког, сабрата Саборног храма и ђакона Владе Поповића, сабрата Светосавског храма у Новом Саду. Владика је надахнутом омилијом, на јеванђелско чтеније и личност светитеља Нестора, поучио сабране.

Чтецирали су помоћници војних свештеника, заставници: Миле Даљевић из Новог Сада и Никола Мијовић из Панчева; старији водници прве класе: Дејан Богићевић из Сремске Митровице и Златко Тривановић из Бачке Тополе. Зналачко и усрдно појање неколицине полазникâ Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада, на челу са јеромонахом Јеротејем, сабратом Светоархангелског манастира у Ковиљу, духовно је окрепило и развеселило литургијско сабрање.

У прослави светог Нестора учествовали су официри, подофицири, војници и цивилна лица из Команде, као и потчињених јединица свих гарнизона Прве бригаде, на челу са командантом – бригадним генералом Зораном Насковићем. 

Овогодишњи славски кум био је потпуковник Никола Стојковић, помоћник команданта за операције са породицом. Кумства за следећу годину прихватио се заставник прве класе Горан Ђукић, главни подофицир Прве бригаде.

После благосиљања славских дарова владика Исихије је, честитајући Крсно име јединице и славу параклиса, домаћинима пренео благослове и молитвене поздраве Епископа бачког. У име Команде и свих благочестивих, надлежни војни свештеник, протонамесник Ђорђе Стојисављевић, капетан, захвалио је за сталну очинску бригу и љубав Епископа Иринеја према христољубивом војинству, као и сатрудништво владике Исихија у овом богоугодном делу. На молбу оца Ђорђа, владика Иринеј је доделио Архијерејску грамату признања Милету Даљевићу, заставнику помоћнику војног свештеника Команде бригаде, за показану ревност и љубав у седмогодишњем служењу Цркви Христовој у војној средини.

Празнична радост продужена је за свечарском трпезом коју су домаћини уприличили у Дому Војске. Командант бригаде, бригадни генерал Зоран Насковић, после обеда срдачно је заблагодарио владици Исихију и свима који су дошли на славу, подаривши пригодне поклоне онима који су до сада на било који начин пружили подршку овој јединици Војске Србије.

Атмосферу радости употпунило је раздрагано певање прикладних српских народних песама од стране деце, појаца и припадника војске. Општа је импресија присутних да је све свето и честито било, а молимо се и верујемо, и миломе Богу приступачно!

(Приредио протонамесник Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник)

[carousel_slide id=’4724′]
Print Friendly, PDF & Email