ВЛАДИКА ИСИХИЈЕ УЧЕСТВУЈЕ У БИЛАТЕРАЛНОМ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОМ ДИЈАЛОГУ СРБИЈЕ И ИНДОНЕЗИЈЕ

У среду, 23. октобра 2019. године, у Џогџакарти је отворен тродневни Билатерални међурелигијски дијалог Србије и Индонезије, на тему Очување мира и хармоније – ангажовање женâ, омладине и медија.

У име Српске Православне Цркве, у раду поменутог међурелигијског дијалога учествује Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, викар Епископа бачког г. Иринеја, као и протођакон Дамјан Божић, главни и одговорни уредник Православља, новина Српске Патријаршије.

Владика Исихије је пренео благослов и поздрав Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, и одржао је излагање на тему Заједнички живот: Улога религије у зближавању људи. Преосвећени је, поред осталог, нагласио да је породица један од најчешће нападаних елемената друштва. Природна и Богом дана хијерархија и склад ове основне јединице и грађевног блока су оспоравани. Наше разумевање породице потиче из брака, који је свети и освећен. Брак је трајна, слободна, вољна заједница љубави између мушкарца и жене. Поштовање традиционалних вредности у породици и целокупном друштву једини је поуздан и плодан начин за свет. Он омогућује стабилну основу, чак и ако се своди на само „мало стадо“ верних, па чак и ако их секуларизовани свет одбацује и прогања. Чврсто верујемо да ће верници превладати до краја, живећи и функционишући заиста у породицама. Молимо се Богу да овај уважени скуп послужи да продубимо нашу свест о тим вредностима и да их додатно ојачамо и промовишемо у нашим друштвима, навео је Епископ мохачки.

Четврти по реду форум је прилика за размену искустава и изналажење решењâ за постојеће изазове у друштву, као и за продубљивање сарадње представника Србије и Индонезије.

Сусрет у Џогџакарти је наставак Билатералног међурелигијског дијалога одржаног новембра 2015. године у Београду.

Извор: https://kemlu.go.id

http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email