ЦРКВЕНО ОДЛИКОВАЊЕ ПИСЦУ МОМИРУ КРСМАНОВИЋУ

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, присуствовао је свечаном пријему одржаном 22. октобра 2019. године, у Патријаршији српској у Београду.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је орден Светога Саве другог степена писцу Момиру Крсмановићу. Свечаности су присуствовали, поред владике Иринеја, и Митрополит дабробосански Хризостом и епископи шумадијски Јован и крушевачки Давид – чланови Светог Архијерејског Синода.  

Поштовани г. Крсмановићу, Ви сте оставили трајну историјску документацију – истиниту и потврђену личним сведочанствима – о страдањима српскога народа. Радили сте срцем и душом, живели сте страдањâ нашега народа. Нама остаје жеља и молба Богу да се никоме и нигде на свету таква трагедија не догоди, истакао је Свјатејши, уручујући високо црквено признање прегаоцу на пољу књижевности и националне историје.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је прочитао протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, главни секретар Синода, наведено је да је високо одликовање Српске Православне Цркве додељено писцу Момиру Крсмановићу за истрајно сведочење истине о страдању српскога народа у трагичном времену, које је у својим књигама описао и отргао од заборава.

Забележио сам сведочанства о страдању преко шест хиљада Срба, жена и деце побијених од стране хрватских и муслиманских усташа 1942. године на Старом Броду, као и чињенице о страдању српског народа од комунистичког режима после 1945. године. Све што сам радио, урадио сам уз помоћ Господа и Светога Саве, чије име носи одликовање које данас примам, казао је писац Момир Крсмановић.

Препев Службе новомученицима српским – Ђердан од мерџана, аутора Светог владике Николаја Велимировића, казивала је драмска уметница Ивана Жигон.

Print Friendly, PDF & Email