ИЗЛОЖБА О ТРАЈАЊУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ КРОЗ 800 ГОДИНА

У оквиру централне прославе осамстоте годишњице аутокефалности наше помесне Православне Цркве, у Музеју Српске Православне Цркве у Београду, 9. октобра 2019. године, отворена је изложба под називом Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве. Њихова Преосвештенства епископи бачки Иринеј и мохачки Исихије присуствовали су свечаном отварању.

Поставка обухвата уметничко-црквене предмете од 13. до 20. века, са свих простора на којима су Срби живели. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј казао је да су се многа од тих уметничких дела и раније налазила у Патријашији. Овде имамо прилику да се упознамо са светињама и уметничким делима не само из манастира Крке и Високих Дечана, већ и из осталих српских манастира који су ризнице великих уметничких дела, казао је Свјатејши.

Сви заинтересовани имају прилику да виде значајне експонате који приказују трајање Српске Православне Цркве кроз 800 година – ту су иконе из времена цара Душана, радови најбољих српских сликара, крстови из више манастира, а посебно из Пећке Патријаршије, вез и древни текстил, плаштанице, митре и вредни рукописи. Читава поставка прожета је, у част јубилеја, галеријом оригиналних портрета патријараха, митрополита и епископа Српске Православне Цркве. Изложбу прати богато илустровани каталог на 160 страница.

Поставка је доступна јавности до 2. децембра у Музеју Српске Православне Цркве.

Изложбу су приредили ђакон Владимир Радовановић, др Мирјана Матић, Марија Јовић, Биљана Цинцар Костић, ђакон Александар Секулић, Петер Крајинц и Александар Радосављевић. Подсећамо да је, у изјави за Радио-Беседу, управник Музеја Српске Православне Цркве, ђакон Владимир Радовановић, казао да је на изложби приказано више од 300 до сада неизлаганих и изузетно вредних предмета из ризницâ цркава и манастира.

Музеј Српске Православне Цркве је основан 1954. године. Године 2013. је, уз помоћ Министарства културе Србије, реконструисан у савремен музејски простор. Радно време Музеја: радним данима од 9 до 16 часова, не ради суботом, недељом и празницима.

[carousel_slide id=’3035′]
Print Friendly, PDF & Email