АКАДЕМИЈА „ЗАВЕТ СВЕТОГА САВЕ“

Поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве у београдском Центру Сава, 8. октобра 2019. године, одржана је свечана академија под називом Завет Светога Саве. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и председник Србије г. Александар Вучић одликовани су орденом Светога Саве првог степена. Свечаности су присуствовали Њихова Преосвештенства епископи бачки Иринеј и мохачки Исихије.

Поглавар Српске Православне Цркве казао је да је наша помесна Црква дочекала да прослави велики јубилеј – осам векова њене аутокефалности. Захвални смо Богу што смо, после много празног времена и прилика, дочекали да Црква и држава представљају две руке, где Црква врши своју мисију – јеванђелску, благодатну – а држава своју дужност и мисију. То је стање које је било за време Немањића и, хвала Богу, вратило се и у наше време, поручио је патријарх Иринеј. Орден је Свјатејшем уручио Митрополит дабробосански г. Хризостом, који је истакао да је Патријарху српском г. Иринеју орден додељен за „дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговорност показану на трону предстојатеља Српске Православне Цркве“. Орден Светога Саве првог степена је највише признање Српске Православне Цркве које бива додељено духовним и световним личностима за посебне заслуге за Цркву, на духовном, образовном и добротворном пољу.

Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик одликован је орденом Светога Симеона Мироточивог. 

На почетку свечаности, Епископ нишки г. Арсеније прочитао је Посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и архијерејâ наше свете Цркве упућену вернима поводом обележавања осамстоте годишњице аутокефалности Српске Православне Цркве.

На свечаној академији Завет Светога Саве – у песми, слици и драми – дочарани су круцијални догађаји везани за добијање аутокефалности и за сâм живот Светога Саве. У програму је учествовао и хор Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској Свети Јован Дамаскин, а на крају је, уз хор РТС-а, у дворани Светосавску химну отпевао и хор од 800 деце.

У оквиру прослављања најзначајнијег подухвата архипастирског и мисионарског деловања Светога Саве – чије плодове данас уживају и Српска Православна Црква и српски православни народ – 9. октобра, у 18 часова, у Музеју Српске Православне Цркве у Београду биће отворена изложба Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве. 

Извор: http://www.spc.rs

[carousel_slide id=’2972′]
Print Friendly, PDF & Email