Изложба слика „Манастир Петковица – сликарски сусрети“

Пред свечано отварање изложбе слика насталих у оквиру колоније „Манастир Петковица – сликарски сусрети“, наш гост у студију био је г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Наш саговорник нам је открио о каквим сусретима је реч, ко су били учесници колоније и зашто је важно да се уметничко стваралаштво и даље развија и негује под окриљем Цркве.

Манастир Петковица – сликарски сусрети

У четвртак, 3. октобра, у дворани Покрајинске владе свечано је отворена изложба слика са Ликовне колоније Манастир Петковица – сликарски сусрети. Одржавање једанаесте по реду Ликовне колоније у овој фрушкогорској светињи помогао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Сама изложба је уприличена по други пут, а поставку чине радови како искусних академских сликара, тако и младих, још неафирмисаних уметника.  

Присутнима се најпре обратио г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара, истакавши да се колонија и изложба радова одржавају у години када се обележава велики јубилеј – осам векова самосталности Српске Православне Цркве.

Као разлоге покретања оваквих сусрета уметника у манастирском окружењу, селектор овогодишње колоније, академски сликар мр Данило Вуксановић, навео је недостатак савремених уметничких дела инспирисаних духовном и религијском тематиком, као и чињеницу да уметници, који су спремни да на ликовни начин изразе своје идеје, у великој мери не учествују у животу Цркве. Сâм манастир Петковица и пејзаж који се око њега простире били су основна полазишта за слике, цртеже и аквареле уметника, нагласио је г. Вуксановић.

Учесници овогодишње колоније били су Видоје Туцовић, професор Академије уметности у Новом Саду, Алекса Пивнички и Лидија Мартиновић, студенти мастер студија на Одсеку за консервацију и рестаурацију дела ликовне и примењене уметности Академије уметности у Новом Саду, затим Данијел Бабић, Драган Бартула, сликар из Лознице, као и Милош Вујановић и Данило Вуксановић.

Покрајински секретар Драгана Милошевић је изразила наду да ће изложба постати традиционални догађај попут саме ликовне колоније, те да целокупан подухват представља добар пример сарадње Српске Православне Цркве и Републике Србије.

[carousel_slide id=’2788′]
Print Friendly, PDF & Email