Владика Иринеј: Нека Дух Свети просвећује и руководи наше младе на путу њихове припреме за живот

Чин призива Светога Духа пред почетак нове школске године служен је у недељу 13. по Педесетници, 2/15. септембра 2019. године, у свим храмовима у Епархији бачкој.

Саборни храм у Новом Саду – На дан празновања Сабора српских светитеља, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј молитвено је присуствовао светој Литургији коју је, у Саборном храму у Новом Саду, служио протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први. Саслуживали су протопрезвитери Владан Симић, секретар Епископа бачког и Стојан Билић, парох при Светогеоргијевском храму, као и протођакон Горан Ботошки.

Прочитали смо у јектенијама, а прочитаћемо и на крају свете Литургије, одређене молитве на почетку школске године, у којима ћемо се помолити Господу Богу да свој нашој деци Господ Бог подари трезвено размишљање, да отвори њихове умове да могу да на прави начин схвате и вреднују све оно што им се у школама предаје. То што сада накупе у своје паметне главице све ће то њима на добро бити и то знање биће њихова највећа моћ – у овоме свету – коју им нико не може одузети, казао је прота Миливој беседећи по прочитаном јеванђелском одељку.

Молепствије о почетку школског рада служено је у току свете Литургије, а присуствовали су ученици новосадских основних и средњих школа, вероучитељи, катихете и остали просветни радници хришћани, као и родитељи.

После отпуста Литургије, владика Иринеј зажелео је деци и младима благословен и срећан почетак школске године, а посебно благословен и успешан почетак веронаучне школске године.

Нека Дух Свети, Дух Божји – Којега смо призвали како на светој Литургији тако и у овом посебном, додатном малом богослужењу данашњега дана – просвећује и руководи наше младе на путу њихове припреме за живот. Нека Бог благослови све вас, поручио је Епископ бачки.

[carousel_slide id=’1995′]

Светосавски храм у Новом Саду – У недељу 13. по Духовима, када наша света Црква прославља Сабор Срба светитеља, у Светосавском  храму на Бистрици, у склопу Свете Литургије, служен је Чин призива Светога Духа на ученике поводом почетка нове школске године. Светом Литургијом началствовао је протонамесник Бранислав Мркић, настојатељ храма, уз саслужење братства наведене новосадске цркве. На радост великог броја окупљене деце и народа освећени су славски дарови – принос чланова хора храма на Бистрици поводом прославе њихових заштитника.

Нама је дато да се бринемо да наша деца и ми заједно са њима заштитимо наше културно наслеђе, и да се неуморно трудимо како би наше живљење у овом свету било Цркви и отаџбини на корист, а нама на спасење и живот вечни, истакао је отац Бранислав.

[carousel_slide id=’2030′]

Турија – У недељу 13. по Духовима, када наша света Црква прославља Сабор Срба светитеља, у Светониколајевском храму у Турији служен је Чин призива Светога Духа на ученике поводом почетка нове школске године. Светој Литургији присуствовали су ученици Основне школе Петар Драпшин.

[carousel_slide id=’2015′]

Ветерник – У недељу 13. по Педесетници, на дан празновања Сабора српских светитеља, 15. септембра 2019. лета Господњег, ученици Основне школе Михајло Пупин узели су учешће у литургијском сабрању у Светосимеоновском храму у Ветернику, тако пројавивши и делатно потврдивши своју љубав према Цркви и верској настави. 

Светом Литургијом началствовао је презвитер Игор Игњатов, парох ветернички, а саслуживали су презвитер Лазар Мајсторовић и ђакон Мирослав Стојановић. Предвођени вероучитељем Браниславом Илићем ученици су се сабрали у овај недељни дан како би своје богочежњиве душе нахранили небеским Хлебом, али и како би примили благослов Божји на почетку нове школске године. 

„Пустите децу и не браните им да долазе к Мени, јер таквих је Царство небеско“ (Мт 19, 14). Речи изговорене у далекој прошлости звучале су као да су изговорене данас, а као да осликавају Тајну будућега века. Радосна лица деце и пажња са којом су учествовали у литургијском сабрању и молепствију на почетку школске године, кроз саборну молитву, сведочила су да је Христос и даље Онај Који из уста деце и одојчади чини себи хвалу (Пс 8, 3).

[carousel_slide id=’2025′]

Мошорин – На дан празновања Сабора српских светитеља, јереј Бошко Маринков служио је, после заамвоне молитве, молепствије о почетку школског рада у храму Силаска Светога Духа на апостоле у Мошорину.

Присуствовали су ученици, просветни радници, родитељи и верни народ Мошорина. Беседећи, отац Бошко је подсетио на важност узрастања кроз образовање и стасавање деце за будућу улогу носилаца идентитета православног, светосавског српског народа. После Литургије сабрање је настављено у новоизграђеном Светосавском дому.

[carousel_slide id=’2048′]

Сириг – У недељу, 15. септембра 2019. године, када наша Црква празнује Сабор српских светитеља, у храму Светог Василија Острошког у Сиригу служен је Чин призива Светога Духа за почетак нове школске године.

После свете Литургије, протонамесник Дојчин Стојановић, надлежни парох, пожелео је ђацима успешну и благословену нову школску годину.

[carousel_slide id=’2055′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Чуруг – На дан празновања светог мученика Маманта, светог Јована Посника и Сабора српских светитеља, 15. септембра 2019. године, у Световазнесењском храму у Чуругу служено је молепствије за почетак нове школске године. Светом Литургијом началствовао је протојереј Петар Тривуновић, уз саслужење јереја Милоја Ђорђевића.

[carousel_slide id=’2067′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Будисава – Храм Сабора српских светитеља у Будисави свечано је прославио престони празник у недељу, 15. септембра 2019. године.

Бденије уочи Празника служио је протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, а на дан празновања Сабора Срба светитеља свету Литургију је служио презвитер Горан Димић, сабрат Светогеоргијевског храма у Новом Саду, уз саслуживање презвитера Бојана Ђурђевића, пароха у Будисави.

Након заамвоне молитве извршена је празнична литија и служен мали помен, као и Чин призива Светога Духа поводом почетка нове школске године. У порти храма у Будисави, рецитацијама и традиционалном песмом и игром молитвено славље улепшала су деца из Културно-уметничког друштва Младост.

На вечерњем богослужењу, којим је началствовао умировљени протојереј-ставрофор Чедо Опарница, благосиљани су славски дарови – колач и кољиво. Свим празничним богослужењима присуствовао је отац Тибор Селеши, жупник будисавски.

[carousel_slide id=’2076′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Деспотово – У храму Рођења Светога Јована Претече у Деспотову, недеље 13. по Педесетници, 2/15. септембра 2019. године, после свете Литургије служено је молепствије за почетак нове школске године. Свету Литургију служио је презвитер Никола Темеринац, надлежни парох, а присуствовала су деца из Основне школе Браћа Новаков, предвођени вероучитељицом Станиславом Темеринац, као и наставником Александром Игићем.

[carousel_slide id=’2098′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Бачка Паланка – У бачкопаланачким храмовима  Покрова Пресвете Богородице и Рођења Светога Јована Крститеља,  у недељу 2/15. септембра 2019. године, у продужетку свете Литургије служен је молебан за почетак нове школске године. Присуствовали су студенти, ученици основних и средњих школа са учитељима и професорима. Молитве које су читане упућене су Господу за просвећење ума и срца, и за примање корисних знања.

[carousel_slide id=’2087′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Untitled-1.jpg

Силбаш – У храму Светога Јована Златоуста у Силбашу, 2/15. септембра 2019. године,  после Литургије служено је молепствије за почетак нове школске године. Свету Литургију служио је презвитер Владимир Марков, надлежни парох. Молитви за благослов Божји за усавршавање у корисним наукама и за просвећење ума присуствовали су ученици Основне школе Браћа Новаков из Силбаша.

[carousel_slide id=’2104′]
Print Friendly, PDF & Email