Прослава светитеља Рафаила Шишатовачког у Дероњама

У Дероњама, родном месту свештеномученика Рафаила Шишатовачког, 3. септембар се празнује посебно свечано – служењем свете Литургије и пригодним културно-уметничким програмом.

Уочи празника, у Светоархангелском храму у Дероњама, бденије је служио протонамесник Драган Штевић, а на сâм дан празника Литургију је служио протонамесник Душан Ђукић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. По прочитаном јеванђелском одељку, отац Душан је одржао беседу о великом подвигу свештеномученика Рафаила, о његовој љубави и мучеништву за Христа.

У наставку свете Литургије служен је молебан светитељу Рафаилу, а затим је пререзан колач и освећено славско кољиво. Залог кумства од овогодишњег кума Душана Поповића преузела је Кристина Романов.

У оквиру прославе свештеномученика Рафаила организована је манифестација под називом Ликовна колонија, у којој је од празника Успења Пресвете Богородице до празновања светитеља Рафаила учествовало дванаест уметника из разних места наше отаџбине. Освећене су иконе – рад иконописаца из овогодишњег сазива Ликовне колоније, и изложене су у галерији свештеномученика Рафаила Шишатовачког. У наставку је уследио пригодан програм ученика из Дероња.

Свети Рафаило је рођен 1875. године у побожној и благочестивој породици Момчиловића у Дероњама. У манастиру Манасији примио је монашки чин. Био је у Светоархангелском манастиру у Ковиљу, као и у Бођанима – где се и данас налазе многа његова уметничка дела. Сликарство је студирао крајем 19. века у Русији. Међу најзначајнијим његовим радовима је иконостас цркве у Великој Крсни, као и иконостаси у Ковиљу и у Пачиру. Последње његово дело јесте иконостас цркве Ружице на Калемегдану из 1925. године.

[carousel_slide id=’1715′]
Print Friendly, PDF & Email