Празник Успенија Пресвете Богородице

Наша света Црква молитвено прославља празник Успенија Пресвете Богомајке у среду, 28. августа 2019. године. Највећем Богородичином празнику претходио је двонедељни пост.

Велику Госпојину, као храмовну славу, празнује Светоуспенска црква у Новом Саду, а посебно свечано празник Успенија славе житељи Титела, Куцуре, Липара, Пивница, Бачког Јарка, Стапара, Кљајићева и других места у Епархији бачкој.

Нови Сад – На празник Успења Пресвете Богородице, свету Литургију у најстаријем Богородичином храму у Новом Саду служио је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

У беседи након прочитаног јеванђелског одељка, прота Миливој поучио је присутне да је неопходно нашу наду полагати на молитвено заступништво Пресвете Богородице пред Господом. У почетку црквене године прослављамо њено Рождество, а на крају године прослављамо њено Успење, њену овоземаљску смрт. То довољно говори колико поштовање Пресвета Богородица ужива, и дужни смо да је свагда призивамо у својим молитвама, да она свагда буде наша заступница и молитвеница пред Престолом Свевишњега Господа Бога, поручио је архијерејски намесник новосадски први.

Након заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, а потом су – у присуству многобројних верника – благосиљани славски дарови поред Крста у порти храма. Залог кумства од овогодишње куме Тијане Марковић преузео је господин Алекса Ајџановић.

У оквиру прославе храмовне славе, помен оснивачима, свештенослужитељима, ктиторима и парохијанима Светоуспенског храма ће бити служен у четвртак, 29. августа, у порти наведене новосадске цркве, са почетком у 9 часова. Братство Светоуспенског храма организовало је манифестацију под називом Госпојински дани, у оквиру које ће – од празника Успења Пресвете Богородице до празновања Рођења Богомајке – бити уприличена предавања и изложбе. Приређено је и посебно штампано издање – билтен Радосни весник, који је посвећен 800-годишњици аутокефалије Српске Православне Цркве.

[carousel_slide id=’1277′]

Куцура – У среду, 28. августа 2019. године, Светоуспенски храм у Куцури молитвено је прославио престони празник. Бденијем уочи Велике Госпојине началствовао је протопрезвитер Радован Лазић, парох у Змајеву.

На дан празновања Успенија Пресвете Богородице, свету Литургију је служио протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. Честитавши присутнима празник, прота Далибор је истакао да Успеније Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. У склопу литургијског славља обављено је разрешење дужности досадашњег пароха куцурског, протопрезвитера-ставрофора Здравка Бојовића, и увођење у дужност протонамесника Јована Кисина за новог пароха у Куцури. По заамвоној молитви обављен је опход око храма, а потом је извршено благосиљање славских дарова. Кума овогодишње славе била је госпођа Марија Асејев, а кумство за следећу годину прихватио је господин Стефан Крнетић.

[carousel_slide id=’1320′]

Суботица – Бденијем служеним уочи празника Велике Госпојине, 27. августа 2019. године, почела је прослава престоног празника параклиса на Водици. Празнично вечерње служио је презвитер Бошко Симић, парох у Карађорђеву, уз саслужење презвитера Пере Анђелића, пароха у Пачиру.

На дан празновања Успенија Пресвете Богородице свету Литургију је служио презвитер Илија Анђелић, парох у Суботици. Након заамвоне молитве извршен је трократни опход око параклиса, те је служен помен уснулим ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима наведеног храма.

После вечерњег богослужења, којим је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, благосиљани су славски дарови – колач и жито. Молитвеном сабрању присуствовао је фра Зденко Грубер, гвардијан суботичког фрањевачког самостана, фра Ђено, као и велечасни Маринко Стантић, жупник у Александрову.

Овогодишња кума – гђица Јулка Сремац, предала је кумство за следећу годину господину Лазару Зарићу из Сенте.

Прославом празника Успенија Пресвете Богородице завршен је програм манифестације Богородичини дани, коју организује Црквена општина суботичка.

[carousel_slide id=’1340′]

Тител – Празник Пресвете Богомајке прослављен је торжествено у Тителу. Уочи дивног празника Успења Пресвете Богородице, празничним бденијем је началствовао презвитер Данијел Кобиљски, парох у Локу и Вилову, а саслуживао је протопрезвитер Милош Јевросимов, надлежни парох.

У среду, 28. августа 2019. године, на дан храмовне славе, свету Литургију је служио отац Милош. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, парох тителски је говорио о Пресветој Богородици и значају данашњег празника за спасење рода људскога. Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски. Благосиљање кољива и резање славског колача извршено је у присуству четрнаест свештеника из околних места и жабаљског намесништва.

Пригодним речима поуке, вернима се обратио ђакон Живко Рајиновић. Куме овогодишње славе биле су сестре које поју при храму у Тителу. Кумство за следећу годину преузео је господин Радивој Бркић.

[carousel_slide id=’1358′]

Пивнице – Житељи Пивница прославили су славу свога храма – празник Успења Пресвете Богородице. Светом Литургијом началствовао је протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, а саслуживали су протопрезвитери-ставрофори Радослав Живанов, свештеник у пензији и Ђорђе Ђурђев, парох Саборног храма у Новом Саду, као и презвитер Петар Бикар, надлежни свештеник. Након прочитаног еванђелског зачала беседио је отац Бране.

У продужетку свете Литургије обављен је трократни опход око светог храма и служен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима пивничког храма.

Вечерње богослужење – у оквиру којег је пререзан славски колач и освећено славско кољиво – служио је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Овогодишњи кум, господин Ђорђе Збућновић, храму у Пивницама даривао је икону Успења Пресвете Богородице. За новог кума јавио се господин Радован Чоловић.

Храм Успења Пресвете Богородице у Пивницама подигнут је у периоду 1740–1746. године. Чин освећења извршио је тадашњи епископ бачки Висарион Павловић, 22. новембра 1754. године.

Решењем Покрајинског завода за заштиту споменика културе, храм је стављен под заштиту закона и категорисан је као непокретно културно добро од великог значаја.

[carousel_slide id=’1367′]

Бачки Јарак – Празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен, и ове године, у храму у Бачком Јарку. Уочи празновања Велике Госпојине, бденијем је началствовао протојереј-ставрофор Милан Остојић, парох у Темерину, а на сâм дан празника Успенија Пресвете Богородице свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Илија Проле, уз саслужење презвитера Драгана Петровића, пароха у Бачком Јарку. По прочитаном јеванђелском одељку, прота Илија је казао да је празник Успења Пресвете Богородице највећи празник из реда празника посвећених Богомајци. После Литургије је обављена литија око храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, а саслуживали су свештеници Епархије бачке. Благосиљани су славски дарови – колач и
кољиво.

[carousel_slide id=’1383′]
Print Friendly, PDF & Email