РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЋЕ ОТВОРИТИ НОВИ ЦЕНТАР НАМЕЊЕН ЛЕЧЕЊУ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ

Руска Православна Црква ће отворити, 20. августа ове године, нови Центар намењен лечењу од болести зависности у Москви. Саграђен при храму Свете Тројице у округу Замоскворечје, Центар ће бити прва бесплатна невладина рехабилитациона установа у престоници Руске Федерације, извештава Информативна служба Синодалног одељења за добротворне и социјалне услуге

Корисници ће пролазити кроз интензиван тромесечни курс (до петнаест особа у групи), а индивидуална подршка ће им бити пружана током целе године.  
Многи верују да је помоћ зависницима од психоактивних супстанци од споредне важности за Цркву и да они сами треба да решавају своје проблеме. Међутим, наркоманима је потребна подршка, као и сваком другом човеку који се налази у невољи, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ореховско-зујевски г. Пантелејмон, који је задужен за реализацију овог пројекта. Владика истиче да је Црква спремна да прихвати сваког човека и да је најважније да тај човек жели да промени свој живот на боље и да победи своју зависност. Врата нашег новог Центра ће бити отворена свима без обзира на вероисповест, узраст или националну припадност, поручио је Епископ ореховско-зујевски. 
У Центру ће бити запослени психолози и други стручњаци за борбу против болести зависности, као и социјални радник који ће помагати онима који заврше процес лечења да се што пре врате свакодневном функционисању и пронађу посао. Свештенство Московске Патријаршије ће, такође, пружати свој допринос при процесу рехабилитације и ресоцијализације штићеника.  
У Русији данас – под окриљем Руске Православне Цркве – постоји више од 500 пројеката који су усмерени на борбу против алкохолизма, више од 60 саветовалишта и 18 центара за ресоцијализацију. Сваке године се отвори најмање 10 нових места за помоћ зависницима. 
Прошле године отворен је нови рехабилитациони центар у манастиру Светих царских мученика у Ганина Јами, саграђеном на месту где су бачена тела последње руске царске породице Романових, после њиховог свирепог убиства. 

Извор: http://orthochristian.com/123094.html (приредила Информативна служба Епархије бачке)  

Print Friendly, PDF & Email