Празник Преноса моштију Светог Николаја прослављен у Епархији бачкој

Епископ Исихије: „Свети Николај је један од највазљубљенијих светитеља у  хришћанству“.

Спомен на Пренос моштију Светог оца Николаја је прослављен у Епархији бачкој, посебно свечано у храмовима који овог дивног угодника Божјег славе као свог заштитника – у Новом Саду, Сивцу, Каћу, Жабљу, Змајеву, Плавни, Равном Селу и другим местима. 

Мошти светог Николаја Мирликијског пренесене су 1087. године, услед најезде Турака, у Бари из града Мире, у турској покрајини Ликији, која је тада била део Источног Римског (Ромејског) Царства.

Нови Сад  У среду, 22. маја 2019. године, парохијани Светониколајевског храма у Новом Саду прославили су своју храмовну славу – Пренос моштију Светог оца Николаја. Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, протонамесника Миодрага Андрића, настојатеља храма, протођакона Горана Ботошког, као и ђаконâ Огњена Верића и Владе Поповића. 

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, владика Исихије је говорио о лику и делу Божјег угодника Светог Николаја, једног од великих Отаца Цркве, којег и многи наши православни храмови, насеља и домови имају за свог заштитника. Остао је познат и један од највазљубљенијих светитеља у хришћанству због свога милосрђа и испуњења заповести Христових. Он нам је узор у све векове. Нека би Бог дао да – молитвама Светог Николаја, чије мошти сада почивају у Барију – и ми слушамо реч Божју и да се напајамо његовом благодаћу, навео је владика Исихије.


У Светониколајевском храму су били присутни и г. Радивоје Стојковић, директор гимназије Јован Јовановић Змај, г. Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду, као и мноштво верног народа Божјег. Током свете Литургије, једним устима и једним срцем, антифоно је појала певница Николајевске цркве коју, поред појца Бранислава Момирова, чине и полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада. После литијског опхода око светог храма и благосиљања колача и кољива, сви присутни су наставили празнично славље за припремљеном трпезом у парохијском дому, коју су – Господу у славу, а у част Светог оца Николаја – припремили парохијани ове новосадске парохије.

ФОТО АЛБУМ

Равно Село – Верујући народ у Равном Селу молитвено је прославио свога патрона, светог Николаја Мирликијског. Славске свечаности су почеле празничним бденијем које је служио протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење више свештеника Епархије бачке.

На дан празника, свету Литургију је служио протопрезвитер Остоја Нијемчевић, парох врбашки, а саслуживали су протонамесник Алексеј Блануша, парох у Ловћенцу, презвитер Стефан Тубић, парох у Бачком Добром Пољу, као и надлежни парох. Празничну беседу је произнео отац Остоја.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Стојан Билић, парох у Новом Саду, уз саслужење презвитера Николе Темеринца, пароха деспотовачког.

Кумови славе, часници Црквеноопштинског управног одбора, припремили су трпезу љубави.  Кумства за следећу годину прихватио се г. Александар Бечић.

Учешће у прослави узели су представници локалне самоуправе на челу са госпођом Маријаном Мараш, председницом Скупштине општине Врбас, као и жупник врбашки Карољ Сабади.

ФОТО АЛБУМ

Богојево – На празник спомена Преноса моштију Светог оца Николаја, 22. маја 2019. године, мештани Богојева прославили су своју храмовну славу. Свету Литургију је служио протопрезвитер-ставрофор Јово Клајић, умировљени свештеник из Даља, уз саслужење презвитера Славка Протића, пароха оџачког и надлежног пароха. После прочитаних јеванђелских одељака, отац Славко је истакао да су сви призвани на благослов вечнога живота. Свети Николај је својим животом посведочио живу веру у Васкрслога Господа. Из љубави долази свака добра намера и свака добра жеља, а ми, овде сабрани на светој Литургији, сведочимо да смо следбеници истинске љубави, односно божанске љубави која све оплемењује и свему даје вечну форму битисања у Царству небеском, поручио је парох оџачки. По завршетку свете Литургије извршено је благосиљање славског колача и жита. Кум овогодишње храмовне славе био је господин Бранислав Рајчић.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изградња храма у Богојеву је почела 1999. године, а грађевински радови се ове, 2019. године, приводе крају.

ФОТО АЛБУМ

Змајево – На дан прославе храмовне и сеоске славе у Змајеву – Преноса моштију Светог оца Николаја,  светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, а саслуживало је свештенство Епархије бачке. Беседећи, отац Далибор је говорио о лику и делу Светог Николаја, једног од великих Отаца Цркве. Светој Литургији су присуствовали и ученици веронауке из Основне школе Јован Јовановић Змај, предвођени вероучитељем Драганом Медићем. Учињен је трократни опход око светог храма са читањем одељака из Јеванђеља, освећено је жито, извршен помен свештеницима, ктиторима и приложницима светога храма.

Кум храмовне славе био је господин Драган Станковић са породицом из Змајева.

Плавна – У храму у Плавни, светом Литургијом је началствовао протонамесник Душан Ђукић, уз саслужење више свештеника. Благосиљани су славски дарови и служен је помен ктиторима, приложницима и свештенослужитељима. Кум славе, господин Жељко Ратник са својом породицом, даривао је налоњ за читање Јеванђеља и припремио трпезу љубави, а кумство је преузела породица господина Грује Богојевића из Бачког Новог Села.

Отац Душан је прочитао одлуку Епископа бачког господина Иринеја о премештању презвитера Радоја Марковића на другу парохију у Ђурђеву. Отац Радоје је захвалио владици Иринеју на љубави и честитао је славу присутнима у храму у Плавни.

ФОТО АЛБУМ

Жабаљ – Пренос моштију великог Божјег угодника, славног и сваке хвале достојног оца Николаја Мирликијског, 22. маја 2019. године, братство храма и верни народ у Жабљу прославили су торжествено и у духовној радости.

Евхаристијским слављем је началствовао протопрезвитер Предраг Толимир, парох при храму на Телепу, а саслуживали су свештеници из свих крајева наше Епархије. Беседио је презвитер Игор Игњатов, парох ветернички. На крају свете Литургије је учињен опход око храма и служен је помен.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања кољива и ломљења славског колача началствовао је протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, који је поучио присутне свенадахнутом беседом.

Овогодишње прослављање храмовне славе даривале су кумовске породице Субашић, Видовић и Ђелмо, а част и радост кумства за следећу годину прихватио је господин Зоран Радуловић.

Централном прослављању храмовне славе у Жабљу претходио је низ духовно-културних свечаности под називом Светониколајевски дани: тематски ликовни конкурс на којем су најбоље радове принеле Милица Зељко, Јована Бељин и Милица Пена, предавање господина Мирослава Илића, помоћника покрајинског секретара за односе са верским заједницама и књижевно вече песника Благоја Баковића.

ФОТО АЛБУМ               

Κаћ-Овогодишње обележавање Светониколајевских дана у Каћу  започето 19. маја у вечерњим часовима концертом Фолклорног ансамбла Вила из Новог Сада и месног КУД-а Свети Сава,  који је одржан у спортској дворани Светосавског дома у Каћу. Следећег дана каћани су имали прилику да у црквеноопштинским просторијама чују  веома запажено предавање доц. др. Владана Таталовића који је  говорио на тему: Извор воде живе – Христос у разговору са Самарјанком (Јов.4).

У навечерје храмовне славе – Преноса моштију Светог и богоносног оца нашег Николаја, Архиепископа Мирликијског Чудотворца, празнично бденије служио је протопрезвитер Миливоје Шемић, сабрат Световрачевског храма у Футогу, коме су саслуживали презвитери Александар Игњатов, Младен Јовановић и Иван Спасевски. А на сам дан празника Евхаристијским сабрањем началствовао је протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, коме су саслуживали протопрезвитер – ставрофор Ђорђе Крстић, протопрезвитери Бранко Вујиновић и Жељко Латиновић, протонамесник Драган Штевић и презвитер Ђорђе Стоисављевић. Након прочитаног јеванђелског одељка, отац Жељко је у пастирском слову поучио сабрани народ Божји подсетивши их на нека од великих дела која учини Свети и Богоносни отац наш Николај.

После трократног опхода око светог храма освећени су славски дарови које је ове године принео господин Драгомир Лакић, домаћин из Каћа, заједно са својом породицом. Несвакидашњем узвишенијем доживљају Литургије допринео је својим појањем хор Свети Јован Дамаскин, предвођен јеромонахом Јеротејем, сабратом Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Дружење свештенства и верног народа настављено је и након свете Литургије најпре у порти Светониколајевског храма, а потом  и у црквеноопштинској дворани. 

ФОТО АЛБУМ

Print Friendly, PDF & Email