Крстопоклона недеља у Саборном храму у Новом Саду

У  Крстопоклону недељу, 18/31. марта 2019. године, Евхаристијским сабрањем у Саборном храму у Новом Саду, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Исихија,  протопрезвитера Јована Милановића, настојатеља храма Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, презвитерâ  Бранислава Шијачића пароха у Сомбору и Данијела Кобиљског пароха у Локу и Вилову,  ђакона Живка Рајиновића из  Жабља, братства Саборног храма и новосадских ђакона.

У својој архипастирској беседи Владика је сабранима поручио:  У данашњи празнични и недељни дан, завршава се половина Свете четрдесетнице. Црква долази са својом мудрошћу и бригом за нас, говорећи да није пост због тога да би нас здравствено исцрпео, него да би нам дао подстицај  за подвиг, указујући нам на Господњу Жртву.  У знак те јеванђелске истине, Црква ове недеље на средину храма износи Часни и Животворни Крст, дајући нам на тај начин силе и снаге које нам недостају. Зато се ова недеља и назива Крстопоклона. Ми као Хришћани идемо путем Крста Господњег, путем страдања, која су неупоредиво мања од оних која је Господ поднео за наше спасење. Зато заблогодаримо Господу и на Крсту и на Васкрсењу!
 

Пред почетак свете Литургије, Епископ мохачки господин Исихије је у чин ипођакона рукопроизвео вероучитеља Слободана Ђурђића из Новог Сада, а током свете литургије владика Иринеј је  у чин презвитера рукоположио  ђакона Милорада Мишкова  из Мошорина. По благослову Владике Иринеја, Епископ мохачки господин Исихије  рукоположио је ипођакона Бранка Бандобранског, катихету из Новог Сада, у чин ђакона . 

 ФОТО АЛБУМ

Print Friendly, PDF & Email