Прослава Ђурђевдана у Епархији бачкој

Нови Сад – У петак, 23. априла / 6. маја 2022. године, житељи Новог Сада свечано су прославили престони празник Саборног храма Светог великомученика, победоносца и чудотворца Георгија. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, које је, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, служио протојереј Бране Миловац, настојатељ Алмашког храма у Новом Саду, уз саслужење свештеног братства Саборног храма.

[carousel_slide id=’47265′]

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, као и новосадских свештеника и ђакона.

У својој архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио верни народ о празнику Светога великомученика Георгија. „Један од најживљих, најприснијих, најизразитијих примера мучеништва због сведочења љубави према Христу је управо личност светога Георгија. Зато се он назива великомучеником, али и победоносцем и чудотворцем, јер је Бог обдарио њега за живота да чини чудеса Именом Господњим, а и његове свете мошти по његовом упокојењу. Он није био никакав кукавица, нити слабић. Био је истакнути војник, војни заповедник у римској војсци. Није, дакле, био неко ко не зна шта значи борити се за оно што сматраш вредним борбе, а по потреби и жртве, ако буде требало. Али, када је дошло до тога да треба да бира, или да се одрекне Христа или да јавно пред гонитељима и мрзитељима исповеди своју веру у Христа, он је изабрао ово друго и зато је био мучен на најнечовечнији замисливи начин. У његовом житију се детаљно описују та страшна мучења којима је био подвргаван, али је остао доследан. Господ га је укрепљивао тако да је могао да издржи све и чак да у појединим тренуцима се показује као да није ни био мучен, јер је исцељиван благодаћу Божјом. На крају је погубљен, али то није била смрт његова него духовна смрт његових џелата, а за њега рођење за нови и вечни живот. И од тада он је велики светитељ Божји, присутан и својом молитвом заступник свих који призивају његове молитве. Зато се и ми данас радујемо овом празнику, овој слави. Ја вам свима честитам, како нашу храмовну славу овде тако и свечарима њихово крсно, породично име и нека, молитвама светог Георгија, у нашим смутним, бурним, тужним временима, када се ратује на све стране, да управо свети Георгије својим молитвама и просвећује, и надахњује и охрабрује све који су на путу Божјем. Господу нека је слава у све векове и из наших уста. Аминˮ, истакао је у беседи Преосвећени епископ Иринеј.  

После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око светог храма, уз читање одговарајућих јеванђелских одељака.

После опхода, Епископ бачки Иринеј је благословио славске дарове, које су ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принели кумови храмовне славе, Војислав и Данијела Ковачевић. Светој Литургији је присуствовао господин Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду.

[carousel_slide id=’47315′]

Сомбор – У петак, 23. априла / 6. маја 2022. године, свечано и литургијски прослављена је храмовна слава Светођурђевског храма у Сомбору – празник Светог великомученика, чудотворца и победоносца Георгија. Празновање Ђурђевдана почело је празничним бденијем које је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов.

Свету Литургију на дан празника служио је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, прота Миливој је у проповеди поучио верни народ о смислу празника и указао на искушења са којима се данас сусрећемо.

На светој Литургији је појао хор „Свети цар Константин и царица Јелена” и Дечја појачка група при храму Светог великомученика Георгија. После свете Литургије извршен је чин благосиљања славског колача и кољива, које је принео овогодишњи славски кум Милан Скокић са породицом. Кумство за следећу годину прихватио је Златко Видовић. После свете Литургије, за све присутне је приређена трпеза љубави.

[carousel_slide id=’47288′]

Бечеј – Прослава славе храма Светог великомученика и победоносца Георгија у Бечеју почела је празничним бденијем, којим је началствовао протојереј Милан Ђурић, парох чурушки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, 23. априла / 6. маја 2022. године, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После Литургије извршен је трократни опход око светог храма, а празник су увеличали најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Ђидоˮ. Празничним вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке, после чега је извршен чин благосиљања славских дарова.

[carousel_slide id=’47382′]

Темерин – Прослава празника Светог великомученика Георгија, храмовне славе у Темерину, започела је празничним бденијем уочи празника, на којем је началствовао презвитер Живко Рајиновић, парох горњоковиљски.

На дан празника, у петак, 23. априла / 6. маја 2022. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Бранислав се обратио сабраном верном народу надахнутом беседом, поучивши га о значају празника и указавши на мученички подвиг светог великомученика Георгија. После заамвоне молитве извршен је литијски опход око светог храма. Светој Литургији су присуствовали представници локалне самоуправе, на челу са Младеном Зецом, председником Општине Темерин.

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Протонамесник Стојан Марић, парох лочки, обратио се верном народу беседом у којој је објаснио смисао подвига светог Георгија, којег Темерин прославља као свог патрона и заштитника. На крају вечерњег богослужења је служен чин благосиљања славских дарова. Кум храмовне славе био је Илија Блануша са породицом, а кумство за наредену годину преузео је Славко Кос са породицом.

[carousel_slide id=’47397′]

Сонта Престони празник храма Светог великомученика Георгија у Сонти, прослављен је у радости и весељу, у петак, 23. априла / 6. маја 2022. године.

Протојереј Миле Мајкић, парох српскомилетићки и сонћански, служио је бденије уочи празника, свету Литургију и вечерње на дан празника. После свете Литургије извршен је трократни опход око светог храма.

Print Friendly, PDF & Email