Увођење у дужност нових свештенослужитеља у Епархији бачкој

Нови Сад ‒ У недељу 11. по Педесетници, 1. септембра 2019. лета Господњег, када наша света Црква савршава молитвени спомен на светог Андреја Стратилата, протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, служио је свету Литургију у храму Светих равноапостолних Кирила и Методија на Телепу. Проти Миливоју саслуживали су: протопрезвитер-ставрофор Недељко Зубовић, протопрезвитер Предраг Толимир и презвитер Велимир Врућинић, пароси при телепском храму. Благољепију литургијског сабрања допринели су и ђакони: Мирослав Николић и Бранко Бандобрански. У славу Божју, једним устима и једним срцем, појали су полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

Након прочитане еванђелске перикопе, прота Миливој беседио је о спасоносном значају праштања. Архијерејски намесник новосадски први посебно је нагласио да није довољно само говорити о праштању и очекивати да други нама опросте. Као хришћани, позвани смо да реч о праштању пројавимо и потврдимо делатно, следујући речима молитве Господње и следујући поуци данашње еванђелске приче, истакао је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов.

Након прочитане заамвоне молитве, архијерејски намесник новосадски први је прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја о постављењу ђакона Бранка Бандобранског за парохијског ђакона при храму на Телепу. Спроводећи у дело наведену одлуку надлежног Архијереја, прота Миливој је истакао да новопостављеног ђакона красе многобројне врлине – озбиљност и одговорност у служби, али и велика љубав према богослужењу Цркве.

Презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма, исказао је срдачну благодарност проти Миливоју, који је пренео радосну вест и благослов владике Иринеја. Не кријући емоције и радост, отац Велимир је упутио речи добродошлице ђакону Бранку, полажући наду на Господа да ће заједничко служење Цркви и народу Божјем бити свима на духовну корист и радост.

На крају, сабранима се обратио и новопостављени ђакон, који је заблагодарио Епископу бачком на указаној части и благослову да служи при велелепном храму на Телепу, уз обећање да ће указану част оправдати преданим служењем. Речи благодарности ђакон Бранко је упутио и присутним свештеницима, као и верном народу Божјем.

[carousel_slide id=’1496′]

Бечеј ‒ Протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, служио је празнично бденије у суботу, 31. августа 2019. године, у храму Светог великомученика Георгија у Бечеју, уз саслужење протонамесника Милана Ичина, новопостављеног свештеника при наведеном храму, као и Леонтија Бороша, ђакона бечејског.

По завршетку богослужења, прота Дејан је прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја о постављењу оца Милана за свештенослужитеља при храму у Бечеју.

Равно село ‒ У недељу, 1. септембра 2019. године, протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, началствовао је светом Литургијом у Светониколајевском храму у Равном селу.

У склопу литургијског славља обављено је разрешење дужности досадашњег пароха при храму у Равном селу – презвитера Веселина Црновчића. Архијерејски намесник врбашки захвалио је оцу Веселину на труду који је показивао на Њиви Господњој.

Бачка Паланка ‒ У недељу, 1. септембра 2019. године, у Светојовановском храму у Бачкој Паланци служена је света Литургија, којом је началствовао протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки. Саслуживали су: протопрезвитер-ставрофор Радослав Живанов, свештеник у пензији, протопрезвитер Стевица Илић, парох бачкопаланачки и ђакон Никола Дувњак.

Одлуком Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, отац Бране је новорукоположеног ђакона Николу увео у дужност служитеља светог олтара при Светојовановском храму у Бачкој Паланци. Представивши новог ђакона верном народу, архијерејски намесник бачкопаланачки пожелео му је плодоносан рад у новој средини. Ђакон Никола је заблагодарио владици Иринеју на указаном поверењу и изразио је радост на почетку служења у Цркви Христовој.

[carousel_slide id=’1589′]

Доњи Ковиљ ‒ У суботу, 31. августа 2019. године, протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, служио је вечерње богослужење у храму Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу. Извршена је примопредаја парохијске дужности при реченом храму: одлуком Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја досадашњи парох, протонамесник Стеван Лукић, са 1. септембром ове године постављен је за пароха прве парохије у Турији, а за пароха у Доњем Ковиљу постављен је протојереј Остоја Нијемчевић, досадашњи парох друге парохије у Врбасу.

Отац Бранислав је заблагодарио оцу Стевану на досадашњем трудољубивом служењу у парохији доњоковиљској и пожелео му много успеха у даљем пастирском раду у новој парохији. Архијерејски намесник новосадски други упутио је и речи срдачне добродошлице новом пароху, оцу Остоји. Присутнима у храму у Доњем Ковиљу обратио се отац Стеван, који је исказао благодарност на љубави добијеној од својих парохијана, а отац Остоја је истакао да ће дати све од себе да се та љубав и плодоносна сарадња наставе и за време његовог службовања у наведеној парохији.

[carousel_slide id=’1531′]

Врбас ‒ Протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, началствовао је вечерњим богослужењем 1. септембра 2019. године, у храму Ваведења Пресвете Богородице у Врбасу.

Прочитане су одлуке Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја о разрешењу дужности досадашњег пароха врбашког – протопрезвитера Остоје Нијемчевића, и о увођењу у дужност новог пароха врбашког, протопрезвитера-ставрофора Здравка Бојовића. Отац Далибор је пожелео оцу Остоји плодоносан рад на новој Њиви Господњој и добродошлицу новопостављеном пароху. Заблагодаривши владици Иринеју на указаном поверењу, отац Здравко је рекао да ће се потрудити да буде на висини поверене му службе.  

[carousel_slide id=’1556′]

Сомбор ‒ Презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, служио је свету Литургију 1. септембра 2019. године, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, уз саслужење протојереја Александра Лазића и ђакона Александра Верића.

Прочитавши одлуку Епископа бачког господина Иринеја о постављењу ђакона Александра за парохијског ђакона при храму у Сомбору, отац Саво му је пожелео благословено служење Богу и народу у наведеном светом храму.  

[carousel_slide id=’1615′]

Темерин – Протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, служио је свету Литургију 1. септембра 2019. године, у Светогеоргијевском храму у Темерину, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

После заамвоне молитве, отац Бранислав је прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја о пензионисању протојереја-ставрофора Милана Остојића, донесену на основу испуњених услова за пензионисање.

[carousel_slide id=’1573′]

Мол ‒ Протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, служио је свету Литургију у храму Светога Саве у Молу, 1. септембра 2019. године, уз саслужење презвитерâ Србољуба Срдића и Милорада Мишкова.

После прочитаног еванђелског одељка, отац Дејан је прочитао одлуке Епископа бачког господина др Иринеја о постављењу презвитера Србољуба Срдића за привременог пароха прве парохије у Молу и презвитера Милорада Мишкова за привременог пароха друге парохије, такође у Молу. Архијерејски намесник бечејски протумачио је еванђелско зачало, поучивши верни народ о величини и значају свештеничке службе.

[carousel_slide id=’1561′]

Турија ‒ Протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, началствовао је вечерњим богослужењем 1. септембра 2019. године, у Светониколајевском храму у Турији. Саслуживали су протонамесник Стеван Лукић, презвитер Младен Сантовац и ђакон Дејан Новаковић. Отац Дејан је прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја о постављењу протонамесника Стевана за пароха прве парохије у Турији.

[carousel_slide id=’1567′]
Print Friendly, PDF & Email