Свети пророк Илија – храмовне славе у Епархији бачкој

Бачка Топола – Празновање Илиндана, храмовне славе у Бачкој Тополи, отпочето је бденијем којим је началствовао протонамесник Петар Пивнички, парох из Бачког Петровог Села, уз саслужење протојереја Србислава Стојанова, пароха бачкотополског.

На дан празника, свету Литургију са литијом око храма служио је протојереј Србислав Стојанов.  Прота Србислав је после прочитаног јеванђелског зачала произнео пригодну беседу о значају празника. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма. Богослужењу је присуствовао је Јожеф Сакал, римокатолички свештеник из Бачке Тополе.

Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Ђорђе Цвијановић, парох бајшански, уз саслужење протојереја Србислава Стојанова. У наставку вечерња извршен је чин благосиљања славских дарова. Овогодишњи кум славе Горан Панић предао је залог колача Душану Билбији. После вечерњег богослужења, у порти храма је изведен пригодан културно-уметнички програм.

Младеново – Молитвено празновање празника Светога пророка Илије, храмовне славе у Младенову, отпочело је бденијем којим је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Миладина Божиловића, пароха гајдобранског.

На дан празника, свету Литургију је служио презвитер Петар Николић, парох младеновљански. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Петар обратио се сабраном верном народу пригодном беседом, честитајући храмовну славу и празник. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и одслужен је помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Петар Бикар, парох пивнички, уз саслужење протонамесника Милана Узурова, пароха бођанско-вајштанског и презвитера Милана Цирара, пароха деспотовачког. После чина благосиљања славских дарова, сабраном народу пригодну беседу произнео је прота Петар Бикар, честитајући храмовну славу и празник. Презвитер Петар Николић је захвалио Анђелку Ђурићу и његовој породици, овогодишњим кумовима, на труду и љубави које су током протекле године показивали према светоме храму. Залог кумства за следећу годину прихватили су Зоран и Јелена Спремо. После вечерња је у порти храма изведен пригодан програм у коме су учествовали млађа певачка групе при Културно-уметничком друштву „Др Младен Стојановић” из Младенова, као и мушка крајишка певачка група „Дар завичајаˮ.

Лок – Празник Светог пророка Илије свечано је прослављен у Локу. Овогодишњим празновањем патрона храма у Локу, обележена је двестота годишњица од изградње храма. У навечерје празника, вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После богослужења, у порти храма је изведен пригодан културно уметнички програм.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радивој Панић, парох при храму Светог Саве у Београду, уз саслужење свештенства Епархије бачке.  По прочитаном јеванђелском одељку, сабрани верни народ је беседом поучио протонамесник Перо Анђелић. На крају свете Литургије је извршен трократни опход и служен је помен ктиторима, приложницима и свештенослужитељима светог храма.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања славских дарова је началствовао протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, који је пригодном беседом поучио све сабране.

Челарево – Прослављање празника Светог пророка Илије, храмовне славе у Челареву, отпочело је  бденијем којим је началствовао протојереј Жељко Тешић, парох футошки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника светом Литургијом началствовао је протонамесник Зоран Регодић, парох бачкопаланачки, уз саслужење протонамесника Марка Бубуља, пароха челаревског. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Зоран је произнео пригодну беседу у којој је поучио сабрани верни народ о значају светог пророка Илије у животу Цркве. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и одслужен помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Драгољуб Клисарић, парох бегечки, уз саслуживање свештенства Епархије бачке. У наставку вечерње службе је извршен чин благосиљања славских дарова које је припремио кум г. Милош Станић са породицом. Кумства за следећу годину прихватио се господин Дејан Вишекруна из Челарева. После вечерњег богослужења, чланови Културно-уметничког друштва „Петар Кочићˮ из Челарева су извели пригодан програм испред храма.

Каравуково – У петак, 20. јула / 2. августа 2024. године, православни житељи Каравукова прославили су празник Светог пророка Илије – престони празник храма у изградњи у Каравукову. На дан празника, свету Литургију служио је протонамесник Милић Добросављевић, парох дероњски и каравуковачки. По прочитаном јеванђелском зачалу, отац Милић је у пригодној беседи истакао улогу и значај светог пророка Илије као верног и непоколебљивог чувара вере у Живога Бога.

Вечерњим богослужењем је началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесни кулски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег је извршен чин благосиљања славских дарова које су принели овогодишњи кумови, породица госпође Марије Ристић, вероучитељице из Каравукова. Кумство за следећу годину је преузео господин Давор Маринковић, председник Савета Месне заједнице Каравуково.

Бачки Грачац – Парохијани Бачког Грачаца прославили су на Илиндан своју храмовну и сеоску славу. У навечерје празника, протонамесник Борислав Тошић, парох у Бачком Брестовцу, служио је бденије у новосаграђеном храму посвећеном Светом пророку Илији.

На дан празника, отац Борислав је служио свету Литургију, а по прочитаном јеванђелском одељку беседио је о животу светог пророка Илије.

Вечерњe је служио пронамесник Жељко Васић, парох апатински, уз саслужење презвитера Ђуре Родића, пароха стапарског. После чина благосиљања славских дарова, присутнима се обратио презвитер Ђуро Родић, који је говорио о сили светога Илије и о његовим божанственим чудима. Овогодишњи кум славе био је г. Александар Летица са породицом. Кумство за следећу годину преузела је госпођа Нада Познић.

Буковац код Сомбора – У петак, 20. јула / 2. августа 2024. године, на празник Светог пророка Илије, прослављена је слава капеле на водици у сомборском насељу Буковац.

На дан празника, испред капеле на водици, светом Литургијом је началствовао презвитер Никола Ступар, парох надаљски, уз саслужење протојереја Срђана Нешића, парох сомборског. Кума славе била је Александра Мијић.

Колут – У петак, 20. jула /2. августа 2024. године, на празник Светог пророка Илије, житељи Колута су прославили славу села. На месту будућег храма, чин благосиљања славских дарова је извршио пројереј Бранислав Шијачић, парох сомборски.

Мали Бач – У петак, 20. јула / 2. августа 2024. године, на празник Светог пророка Илије, житељи Малог Бача свечано су прославили своју храмовну славу. Прослављање празника отпочело је бденијем којим је началствовао протојереј Милан Узуров, парох бођанско-вајштански, уз саслужење презвитера Јована Вачика, пароха товаришевског. После бденија, сабраном верном народу се обратио прота Милан, који je честитао навечерје храмовне славе свештенству и верном народу.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Страхиње Николића, пароха плаванског. По прочитаном јеванђелском зачалу, отац Новица је поучио верни народ о животу светог пророка Илије и угледању на њега. По заамвоној молитви је извршен трократни опход око храма и служен помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима и парохијанима храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Богослужењу су присуствовали монах Пимен, сабрат манастира Бођани, часници Црквеноопштинског управног одбора и бројни верни народ. После вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова које су припремили Огњен и Радмила Појатић из Малог Бача, кумови овогодишње славе. Кумство за наредну годину прихватио је Стефан Турковић из Малог Бача.

Палић – Прослављање престоног празника храма на Палићу отпочело је вечерњим богослужењем којим је началствовао презвитер Александар Верић, парох српскомилетићки, уз саслужење презвитера Лазара Ђачића, пароха палићког.

На дан празника, у петак, 20. јула / 2. августа 2024. године, јутрењем и светом Литургијом началствовао је протонамесник Љубиша Човић, војни свештеник, уз саслужење презвитера Лазара Ђачића и ђакона Срђана Пантелића из Суботице.  После прочитаног јеванђелског одељка, отац Љубиша је надахнутом беседом поучио верне, истичући да хришћани, попут светог пророка Илије треба да буду огњени, ватрени, пламени духом и да своја срца предају Господу. „Илија беше човек исто као и ми, како се каже у данашњем апостолу, али је желео Бога свим својим бићем. Дух Илијин, који је он имао, и ревност његова, понавља се и у нама сваки пут када успемо да савладамо у себи своје слабости. Наша највећа слабост, наш основни грех јесте маловерје, наша сумња у Бога, тојест да помишљамо да Бог не брине о нама. Највећи огањ и најдубља и најискренија ревност треба да буде у испуњавању заповести Божјих, јер љубав према Богу и према ближњима је оно о чему виси сав Закон и пророциˮ, истакао је беседник. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма и служен помен свим ктиторима, приложницима и парохијанима светога храма.

Вечерњим богослужењем је начаствовао протојереј Гордан Увалић, парох александровачки, уз саслужење свештенства архијерејског намесништва суботичког. У наставку вечерња извршен је чин благосиљања славских дарова, после чега се бираним пастирским речима сабранима обратио презвитер Вељко Васиљев, архијерејски намесник суботички. Отац Лазар је заблагодарио свештеницима који су учествовали у прослави храмовне славе и сабране вернике укрепили молитвом, а нарочиту захвалност је упутио г. Вањи Проле, овогодишњем куму славе, који је својим трудом, љубављу и пожртвованошћу много допринео животу парохије, показавши вољу да тако и даље чини. Својим примером, доброчинствима, вером и побожношћу, он је надахнуо многе, те учинио да се због свега тога Божје име већма прославља. Залог кумства за наредну годину преузео је г. Митар Николић. После богослужења, у порти храма је одржан концерт на коме су наступили браћа Јован и Никола Стојковић из Партеша на Косову и Метохији, као и чланови Културно-уметничког друштва „Младостˮ из Суботице. Концерт је имао добротворни карактер, а приход је намењен породици Небојше и Бојане Ћупић са Палића који подижу шест синова.

Нови Сад, Храм Вазнесења Господњег – На празник Светог пророка Илије – Илиндан, пре двадесет и четири године, отпочела је изградња Световазнесенског храма на Клиси у Новом Саду и од тада се, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита  бачког господина др Иринеја, организује традиционални Илиндански црквено-народни сабор. Празничним бденијем уочи празника началствовао је протојереј Жарко Благојевић, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

У петак, 20. јула / 2. августа 2024. године,  на празник светог пророка Илије, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке и Епархије аустријске. Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, прота Бранко је подсетио верни народ на живот светог пророка Илије и његову велику веру. Светој Литургији је присуствовао г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, са сарадницима, као и др Живко Отић из Ђурђева који је овом приликом даривао свети храм са новим барјацима. После свете Литургије, у холу спортске хале „Слана Бараˮ уследило је отварање изложбе „Када закон заћутиˮ о страдању правника у јануарском погрому 1942. године у Новом Саду. Изложбу је отворио г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Алексеј Блануша, парох равноселски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег је извршен чин благосиљања славских дарова које је принео овогодишњи кум г. Горан Шебез са породицом. Пригодном беседом верном народу се обратио протонамесник Лазар Мајсторовић, парох ветернички. Вечерњем богослужењу присуствовао је г. Игор Црнобарац, заменик градоначелника са својим сарадницима.