Прослава Ивањдана у Епархији бачкој

Нови Сад – Прослава престоног празника храма на Детелинари, Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, отпочела је уочи Ивањдана, празничним бденијем које је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење новосадског свештенства и ђаконства. За певницом су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Пожелевши изобиље духовног здравља и сваког добра од Господа, прота Ђорђе је честитао храмовну славу парохијанима и свештеницима овог храма, додавши да је наш град уистину благословен овим храмом који је посвећен светом Јовану. Протојереј Синиша Панић је, потом, захвалио проти Ђорђу на поучним речима, свој браћи саслужитељима, присутним појцима, као и верном народу.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, инспектор богословијâ Српске Православне Цркве, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, прота Миливој је честитао храмовну славу свештенству и верном народу Детелинаре. Поучавајући сабрани верни народ о значају празника, он је, између осталог, рекао: „Прослављамо данас онога за кога је Господ Христос рекао не само да нема већег човека на земљи рођеног од жене него што је то Јован него да би заиста потврдио ту величанственост светог Јована Пророка и Претече као Његовог Крститеља и Његовог проповедника – чувши и сазнавши да је Ирод ухапсио светог Јована, бацио га у тамницу, а потом и одсекао му главу на оном безумном пиру – од превелике туге и поражен великим безумљем, отиде из тих крајева – дакле из Јерусалима – и отиде у пустињу и осами се. Дакле, отишао је Господ Христос у пустињу да се Богу помоли и за оне који убише светог Јована, али и да се помоли за сав род људски и за душу светог Јована Пророка. Толико га је волео, исто као што је, када је дошао на гроб Свога пријатеља Лазара Четверодневног, узбудио се духом, јер му је био пријатељ пре него што га је васкрсаоˮ, истакао је прота Миливој. Он је, такође, честитао славу свештеницима овог храма и парохијанима, изразивши своју радост због напретка радова у овом храму и пожелевши да се започети радови приведу крају.

После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним ктиторима и добротворима храма. Протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма на Детелинари, захвалио је проти Миливоју и свештеницима саслужитељима на служењу свете Литургије, као и сабраном верном народу на прилозима за израду живописа у храму: „Ово што је урађено печат је ваше вере и огледало ваше душе, на чему се неизмерно захваљујемоˮ, истакао је прота Милош. Потом је изразе благодарности упутио и гостима који су присуствовали светој Литургији, г. Милану Ђурићу, градоначелнику Новог Сада, госпођи др Весни Туркулов, инфектологу и редовном професору Медицинског факултета у Новом Саду, г. Николи Первазу, председнику Црквене општине новосадске, као и другим гостима. Отац Милош је, у име парохијана, такође захвалио и Граду Новом Саду који делимично помаже и учествује у изградњи овога храма. На светој Литургији су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Вечерње богослужење је служио протојереј Жељко Тешић, парох футошки, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке и протојереја Драгана Мијаиловића, умировљеног свештеника. После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова које је припремила кума Љубица Манојловић. Кумство за следећу годину преузели су Бојан и Бранкица Ђокић. По завршетку богослужења, прота Жељко је сабранима честитао храмовну славу, а прота Милош Стојановић је захвалио служашчем свештенству на учешћу у прослави храмовне славе, а садашњим и будућим кумовима на љубави коју годинама показују према светом храму.

Капела на Успенском гробљу у Новом Саду – На празник Рођења светог Јована Претече, у недељу, 24. јуна / 7. јула 2024. године, прослављена је слава капеле на Успенском гробљу. Прослава престоног празника параклиса отпочела је бденијем уочи празника које је служио протојереј-ставрофор др Милош Весин, у присуству протојереја Петра Тривуновића, настојатеља Успенске капеле, и уз учешће верног народа.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор др Милош Весин, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Миодраговића, протојереја Петра Тривуновића и протонамесника Илије Анђелића, парохâ новосадских. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Милош је произнео беседу. По заамвоној молитви је извршен опход око светог храма, помен упокојеним ктиторима и добротворима капеле и чин благосиљања славских дарова, приноси парохијана и славских кумова. Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита бачког господина др Иринеја, протојереј-ставрофор Милован Миодраговић је извршио чин освећења крстова за капелу и звонару. Крстови су дар Миливоја и Луси Јанковић и породице Грегорин из Новог Сада. По отпусту свете Литургије, протојереј Петар Тривуновић, настојатељ параклиса, поздравио је сабрани народ, честитао празник свима присутнима и заблагодарио свештенству, кумовима и приложницима на указаној љубави.

Капела се налази на самом уласку у Успенско гробље, старо православно гробље, где су сахрањени многи знаменити Новосађани и око хиљаду и сто Руса који су после Октобарске револуције избегли у Нови Сад и у њему живели.

Бечеј – У недељу, 24. јуна / 7. јула 2024. године,  на празник Рођења светог Јована Претече, прослављена је храмовна слава капеле у Бечеју.  Светом Литургијом је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење ђакона Леонтија Бороша. По завршетку службе извршен је трократни опход око храма и служен мали помен. 

Капелу посвећену Рођењу светог Јована Претече у Бечеју je 1861. године подигла бароница Еуфемија Јовић, велики добротвор Црквене општине у Бечеју, на месту где се некада налазио православни храм у Бечеју, који је срушен током Буне 1849. године.

Надаљ – На празник Рођења светог Јована Претече, 24. јуна / 7. јула 2024. године, житељи Надаља свечано су прославили славу храма Рођења светога Јована Претече. Празничним бденијем је началствовао протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протонамесник Горан Ранисављевић, парох србобрански, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око храма и служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма. После свете Литургије, у дворани Светосавског дома, у оквиру „Светојовановских данаˮ који се одржавају са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита бачког господина др Иринеја, чланови Дечјег црквеног хора „Свети Василије Острошкиˮ из Сирига су појали духовне песме.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Кум славе године био је г. Драгољуб Наумов са породицом из Надаља, а залог кумства за наредну године примили су г. Вујадин и г. Милан Стојшић из Надаља.

Сомбор – У недељу, 24. јуна / 7. јула 2024. године, када наша Црква прославља празник Рођења светог Јована Претече, у храму Рођења светог Јована Претече – Малој цркви у Сомбору, на светој Литургији је началствовао протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештеног братства наведеног храма. После прочитаних јеванђелских одељака, прота Саво је пригодном беседом поучио верни народ о значају празника Рођења светог Јована Претече.

После свете Литургије, извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славских дарова.

Бачка Паланка – У Бачкој Паланци је свечано прослављен празник Рођења светог Јована Крститеља, храмовна слава Светојованског храма. Празнично бденије је служио протојереј Александар Лазић, парох сомборски, уз саслужење протојереја Славка Стојисављевића и ђакона Бранка Батала из свештеног братства Светојованског храма. Уочи славе, у порти храма је одржана ђачка радионица ученика православног катихизиса бачкопаланачких основних школа у плетењу ивањских венаца. Изабрани су најбољи исплетени венци, првонаграђене су Јована Винце и Исидора Кривокућа, другонаграђене Милица Малиновић и Луна Цукров, а трећенаграђени су Стефан Чегар и Станислав Гајић.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Дојчин Стојановић, парох ветернички, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После свете Литургије извршен је трократни опход око светог храма и служен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима Светојовановског храма.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На светој Литургији и вечерњем богослужењу појали су чланови Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ, којим диригује Снежана Жујић. После богослужења, у порти храма је одржан получасовни наступ чланова Културно-уметничког друштва „Благоје Паровићˮ из Гајдобре. Храмовни кумови ове године били су Богдан, Нада и Милан Скопљак из Бачке Паланке, а залог кумства за наредну годину примио је Срђан Киртић из Бачке Паланке.

Деспотово – У Деспотову је свечано прослављен празник Рођења светог Јована Крститеља – храмовна слава Светојованског храма. Празничним бденијем је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Уочи храмовне славе одржана је и радионица деце из вртића и ученика основне школе у плетењу ивањских венаца.

На дан празника, свету Литургију је служио презвитер Милан Цирар, парох деспотовачки. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Милан је произнео празничну беседу и сабраном верном народу честитао празник. После заамвоне молитве, уз саслужење презвитера Слободана Ђурђића, пароха силбашког, извршен је трократни опход око храма, а потом је служен мали помен ктиторима и доброчинитељима светога храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Бранко Вујиновић, парох новосадски, а беседу је произнео протонамесник Игор Игњатов, парох футошки. После чина благосиљања славских дарова, залог кумства за наредну годину преузео је г. Горан Игић са породицом. Парох деспотовачки је захвалио свештенослужитељима, гостима, кумовима и верном народу на указаној љубави и труду око прославе храмовне славе.

Гложан – Прослава празника Рођења светог Јована Претече, храмовне славе у Гложану, отпочела је празничним бденијем којим је началствовао презвитер Бранко Караћ, парох кулпински, уз саслужење протонамесника Зорана Регодића, пароха бачкопаланачког, Илије Ивића, умировљеног свештеника, и протонамесника Марка Бубуља, пароха челаревско-гложанског. На бденију је појао црквени хор „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, као и катихете и вероучитељи из Челарева и Бачке Паланке.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао презвитер Ђуро Родић, парох стапарски, уз саслужење презвитера Србољуба Срдића, пароха србобранског, протојереја Илије Ивића и протонамесника Марка Бубуља. После прочитаних јеванђелских одељака, отац Ђуро је произнео пригодну беседу о Божијем плану спасења и о улози светог Јована у том плану. После трократног опхода око храма и помена свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма, извршен је чин благосиљања славских дарова које је припремио г. Арсен Божић из Челарева са породицом. Кумство за следећу годину прихватио је г. Синиша Ракић из Челарева. По завршетку свете Литургије, кумовска породица припремила је трпезу љубави за све сабране. Светој Литургији је присуствовала госпођа Вјера Крстовски, председница Општине Бачки Петровац, са својим сарадницима, као и г. Станислав Срнка, председник Савета Месне заједнице Гложан.

Бачко Душаново – У недељу, 24. јуна / 7. јула 2024. године, прослављен је празник Рођења светога Јована Претече – Ивањдан, престони празник храма у изградњи у Бачком Душанову. Свету Литургију у храму Свете Тројице у Новом Жеднику је служио протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски. Молитвена прослава је настављена у Бачком Душанову на месту градње новог храма, служењем парастоса солунским добровољцима и оснивачима места Бачког Душанова, испред спомен плоче на капели у Бачком Душанову.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Драган Штевић, парох при Световазнесенском храму у Суботици, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова које је принео г. Павле Миљановић са породицом. Сабраном верном народу пригодном беседом обратио се презвитер Дарко Ивковић, а протонамесник Далибор Ратник је поздравио свештенство и госте. Кумство за наредну славу преузели су г. Видак Анђелић и г. Јанко Вучинић.