Средњошколци из Србобрана учествовали на академији посвећеној усташким жртвама

У четвртак, 28. априла 2022. године, ученици Гимназије и економске школе ,,Светозар Милетићˮ из Србобрана, који похађају верску наставу, учествовали су на академији посвећеној свим жртвама усташког коначног решења и почетка страдања нашег народа, која је одржана у Београду, на обали реке Саве, поред куле Небојша.

Академија сећања је била посвећена свим усташким жртвама, како у Јасеновцу, тако и у свим логорима широм такозване Независне Државе Хрватске. Одржана је на месту где се налазе масовне гробнице сахрањених тела мученика које је Сава носила од Јасеновца до Београда. Ученици су извели рецитал посвећен страдању нашег народа у Јасеновцу, заједно са ученицима Средње школе ,,28. јуниˮ из Источног Новог Сарајева. Том приликом ученици су имали част да се упознају и разговарају са Смиљом Тишмом и Гојком Рончевићем, преживелим логорашима концентрационих логора Јасеновац и Јастребарско.  На крају академије, са брода Речне полиције, ученици су спустили венце и цвеће у Саву, у знак сећања на наше јасеновачке и друге мученике. Организатори академије су захвалили ученицима и професорима што су својим присуством допринели да се подигне свест о страдању нашег народа и очува култура сећања а не злопамћења.

Ученици србобранске средње школе су на академији учествовали на позив госпође др Љиљане Никшић, амбасадора при Министарству спољних послова Републике Србије. Ученике су предводили Јасмина Шегуљев, директор школе, Марко Самарџија, наставник српског језика, и Ненад Ркман, катихета.

Print Friendly, PDF & Email